Kruimelpad

Denen en Grieken zeilen samen uit om nieuwe wateren te bevaren

April 2011

Een satellietnavigatiesysteem van North Invent A/S

De kleine Deense firma North Invent A/S produceert navigatiesystemen voor de internationale maritieme industrie. Door de mogelijkheden tot netwerken optimaal te benutten, slaagde het bedrijf erin om een handelspartner te vinden in Griekenland, een van zijn belangrijkste markten.

De toestellen vervaardigd door North Invent zijn gemaakt om barre omstandigheden te doorstaan en kunnen worden teruggevonden op enkele van 's werelds grootste vaartuigen, gaande van cruiseschepen tot vliegkampschepen.

Op zoek gaan naar handelsmogelijkheden in andere landen is altijd al een prioriteit geweest voor de firma, die 80 % van haar producten uitvoert naar Europese verdelers en handelsagenten. Die verkopen op hun beurt veel van de producten door aan Zuid-Korea of China.

“Aangezien Griekenland een van die landen is waar het meest gevaren wordt, kunnen wij er natuurlijk een zeer interessante markt aanboren", verklaart Lars Nordberg-Hansen, managing director van North Invent. Omdat het hen aan tijd en middelen onbrak om deze handelsmogelijkheden op hun eentje te verkennen, klopten ze aan bij het Enterprise Europe Network, dat hen in contact bracht met de Deense exportvereniging. Deze laatste legde contact met Anders Skeem, consultant internationale projecten bij het Deense Agro Business Park A/S.

Dankzij de uitgebreide database van het Enterprise Europe Network waarmee handelspartners met gelijkaardige interesses gevonden kunnen worden, kon Skeem drie mogelijke partners in Griekenland voorleggen. "We hebben nauwe contacten met MKB's/kmo's in alle sectoren", aldus Constantine Karamis van het Enterprise Europe Network in Griekenland.

North Invent zette de gesprekken dan verder met Marel Electronics SA, een klein Grieks bedrijf dat ook maritieme navigatiesystemen produceert die gebruikt worden aan boord van schepen. Dit bedrijf heeft ook sterke banden met Griekse scheepvaartmaatschappijen.

Na een aantal tests kwamen de bedrijven tot de conclusie dat hun systemen compatibel waren en besloten ze om samen te werken. "Met de hulp van het netwerk hopen we onze internationale horizonten nog verder te kunnen verruimen", zegt Kyriakos Alexopoulos, ceo van Marel.

Meer lezen:

  • North Invent A/SEnglish
  • Marel Electronics S. A.English
  • Enterprise Europe NetworkEnglish

Alle succesverhalen

Naar boven
Maar wat is een MKB/KMO?

Belangrijkste programma's voor ondernemers

  • Internationaal zakendoen met Enterprise Europe Network
  • Begeleid toekomstige ondernemers met Erasmus for Young Entrepreneurs

Deze website wordt beheerd door het DG Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf
en gefinancierd door het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (KCI).

Laatste bijwerking: 10/01/2014 | Naar boven