Навигационна пътека

Сътрудничество между Дания и Гърция се отправя към неизследвани територии

м. април 2011 г.

North Invent A/S, производител на монитори за сателитна навигация

Малката датска фирма North Invent A/S е производител на монитори за сателитна навигация за международната корабоплавателна индустрия. Възползвайки се в оптимална степен от възможностите за сътрудничество в мрежа, тя успява да намери свой бизнес партньор в Гърция - един от ключовите пазари на компанията.

Произведени за да издържат на силно неблагоприятни условия, устройствата, които произвежда North Invent могат да бъдат видени на някои от най-големите корабоплавателни средства в света - от круизни кораби до военни самолетоносачи.

Търсенето на възможности в други страни винаги е било приоритет за компанията, която изнася 80 % от своята продукция чрез мрежа от европейски дистрибутори и търговски представители, които в последствие препродават голяма част от тях в страни по целия свят, включително Южна Корея и Китай.

„Като една от най-изявените нации в областта на корабоплаването, за нас Гърция естествено представлява много интересен пазар“, споделя управителя на North Invent Ларс Нордберг-Хансен. Тъй като компанията не разполага с време и ресурси за самостоятелно проучване на съществуващите бизнес възможности, тя установява контакт с Enterprise Europe Network, която ги насочва към Датската асоциация на износителите. Тя от своя страна свързва компанията с Андерс Скем, консултант по международни проекти, работещ за датската фирма Agro Business Park A/S.

Благодарение на богатата база данни, позволяваща сравнение между профили на компании, Андерс Скем успява да открие и предложи на фирмата потенциални партньори в Гърция. „Поддържаме близки контакти с МСП от всички сектори“, споделя Константин Караманис от гръцкия клон на Enterprise Europe Network.

North Invent започва преговори с Marel Electronics SA, малка гръцка компания, която произвежда бордови навигационни системи за корабоплаване и има установени стабилни връзки с гръцката корабоплавателна индустрия.

След две пробни изпитания, компаниите установяват, че произвежданите от тях системи са съвместими и решават да започнат съвместна работа. „С помощта на Enterprise Europe Network се надяваме допълнително да разширим международния хоризонт на своята дейност“, споделя Кириакос Алексопулос, Главен изпълнителен директор на Marel.

Научете повече:

  • North Invent A/SEnglish
  • Marel Electronics S. A.English
  • Enterprise Europe NetworkEnglish

Всички истории на успеха

Начало на страницата
Но какво представлява МСП?

Основни програми за предприемачи

  • Интернационализирайте се с Enterprise Europe Network
  • Наставлявайте бъдещ предприемач с Erasmus for Young Entrepreneurs

Тази интернет страница се управлява от Генерална дирекция „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“
и се финансира по линия на Рамкова програма „Конкурентноспособност и иновации“ (ПКИ).

Последна актуализация: 10/01/2014 | Начало на страницата