Navigacijska pot

"Če govorimo jezik potrošnikov, se potrošniki počutijo kot doma"

Oktober 2010

Kaisa Pajusalo

Podjetje Golla, finski oblikovalec in proizvajalec torb, je spoznalo, da lahko večkulturnost obogati poslovanje, kar potrjuje tudi uspeh njegovih jezikovnih strategij.

Nekatera MSP so uspela svoje jezikovne strategije spremeniti v zlato. Eno izmed njih smo spoznali na konferenci "Jeziki za MSP", ki je bila 23. in 24. septembra v Bruslju. Podjetje GollaEnglish prodaja torbe za prenosne elektronske naprave. 30 zaposlenih na njegovem sedežu v Helsinkih govori 10 različnih jezikov. Vodja kadrovske službe gospa Kaisa Pajusalo pravi, da želijo kot globalno podjetje namesto zgolj angleščine uporabljati jezike svojih potrošnikov. "Tako je lažje seči do ljudi, ki se počutijo kot doma, če govorimo njihov jezik. Lažje pa jih je tudi prepričati v nakup in jih seznaniti z našimi izdelki," pojasni jezikovno politiko podjetja gospa Pajusalo.

Podjetje Golla zaposluje naravne govorce iz tujine, svojim zaposlenim v drugih državah pa z usposabljanjem pomaga razvijati nova jezikovna znanja. Jezikovna strategija je podjetju pomagala tudi pri mednarodni širitvi, saj so se nekateri zaposleni iz tujine vrnili v domovino in tam odprli podružnice podjetja.

Dogodek, ki ga je organiziral Generalni direktorat Evropske komisije za izobraževanje in kulturo, je združil oblikovalce politik, akademike in poslovneže, ki so razpravljali o vlogi jezikov pri poslovanju. Večina govornikov je poudarila kulturno vrednost jezikovnega znanja na tujih trgih. Med jeziki, ki najbolj koristijo podjetjem v Evropi, so angleščina, nemščina, kitajščina in španščina.

Vsi udeleženci so poudarili, da pomenijo jeziki izjemno bogastvo celo za mala podjetja, ki poslujejo na mednarodnem trgu ali želijo tja prodreti. Najnovejše študije kažejo, da internacionalizacija pozitivno vpliva na primer na izvoz in raven inovacij znotraj MSP.

Več informacij:

Vse zgodbe o uspehu

Na vrh
Ampak kaj je MSP?

Novice

  Vse noviceRSS

  Ključni programi za podjetnike

  • Razširite poslovanje v tujino z mrežo Enterprise Europe Network
  • Bodite mentor bodočemu podjetniku z Erasmus for Young Entrepreneurs

  To spletišče upravlja GD za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja
  in financira Okvirni program za konkurenčnost in inovativnost.

  Zadnja sprememba: 28/01/2014 | Na vrh