Cale de navigare

"Când le vorbeşti clienţilor în limba lor, îi faci să se simtă ca acasă"

Octombrie 2010

Kaisa Pajusalo

Compania finlandeză Golla, specializată în designul şi fabricarea genţilor, a înţeles sensul bogăţiei multiculturale în contextul afacerilor, fapt ce reiese din succesul strategiilor sale lingvistice.

Unele IMM-uri au reuşit să valorifice potenţialul strategiilor lor lingvistice. Am întâlnit o astfel de companie la conferinţa "Limbile străine pentru IMM-uri", desfăşurată în 23 şi 24 septembrie la Bruxelles. GollaEnglish comercializează genţi pentru aparate electronice portabile. Numai la sediul din Helsinki al companiei există 30 de angajaţi care vorbesc 10 limbi diferite. După cum a explicat Kaisa Pajusalo, managerul de resurse umane, această companie globală doreşte să comunice în limbile clienţilor săi în loc să folosească doar engleza. "Ajungi mai uşor la oameni în felul acesta, iar ei se simt ca acasă dacă vorbim limba lor. De asemenea, în acest fel ne este mai uşor să îi convingem şi să îi facem să înţeleagă produsele noastre", explică ea vorbind despre politica lingvistică a companiei.

Golla angajează vorbitori nativi străini şi îşi trimite angajaţii la cursuri în străinătate pentru a-i ajuta să îşi dezvolte noi abilităţi de limbă. De asemenea, strategia lingvistică a ajutat compania să se extindă în plan internaţional, unii angajaţi străini întorcându-se în ţările lor de origine pentru a deschide acolo filiale ale companiei.

Organizat de Direcţia Generală Educaţie şi Cultură a Comisiei Europene, evenimentul a reunit decidenţi din domeniul politicii, persoane din sfera academică şi oameni de afaceri pentru a discuta rolul limbilor în activitatea de afaceri. Majoritatea vorbitorilor au accentuat valoarea culturală a abilităţilor de limbă pe pieţele din străinătate. Printre cele mai utile limbi pentru activitatea de afaceri din Europa sunt engleza, germana, chineza şi spaniola.

Toţi participanţii au subliniat faptul că limbile sunt o resursă extraordinară chiar şi pentru companiile mici care activează sau care doresc să pătrundă pe piaţa internaţională. Conform unor studii recente, internaţionalizarea are o influenţă pozitivă, de exemplu, asupra exporturilor şi a nivelurilor de inovaţie din cadrul IMM-urilor.

Informaţii suplimentare:

Toate poveștile de succes

Începutul paginii
Ce este un IMM?

Programe cheie pentru antreprenori

  • Deveniţi internaţional cu Enterprise Europe Network
  • Formaţi un viitor antreprenor prin Erasmus for Young Entrepreneurs

Acest site web este gestionat de DG Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
și finanțat de Programul-cadru pentru Competitivitate și Inovare (PCI).

Ultima actualizare: 28/01/2014 | Începutul paginii