Kruimelpad

"Klanten voelen zich thuis als ze in hun eigen taal worden aangesproken"

Oktober 2010

Kaisa Pajusalo

Het Finse bedrijf Golla dat tassen ontwerpt en vervaardigt, heeft heel goed begrepen dat multiculturele rijkdom belangrijk is bij het ondernemen, zoals blijkt uit het succes van zijn taalstrategieën.

Een aantal kleine en middelgrote ondernemingen (MKB of kmo's) hebben goud gemaakt van hun taalstrategieën. Tijdens de conferentie "Talen voor het MKB" op 23 en 24 september in Brussel maakten we kennis met een van deze ondernemingen. GollaEnglish verkoopt tassen voor draagbare elektronica. Alleen al in de hoofdzetel in Helsinki spreken 30 medewerkers tien verschillende talen. Personeelsdirecteur Kaisa Pajusalo geeft te kennen dat de internationale onderneming haar klanten in hun eigen taal te woord wil staan en niet alleen in het Engels. "Je hebt een veel beter contact met mensen en klanten voelen zich thuis als ze in hun moedertaal worden aangesproken. Ook zijn ze veel gemakkelijker te overtuigen en ze leren onze producten gemakkelijker kennen", luidt haar toelichting over het talenbeleid van de onderneming.

Golla stelt buitenlandse native speakers te werk en laat zijn medewerkers een opleiding volgen in het buitenland waardoor ze nieuwe taalvaardigheden kunnen ontwikkelen. De taalstrategie heeft de onderneming ook geholpen om internationaal uit te breiden. Sommige buitenlandse werknemers zijn immers naar hun thuisland teruggekeerd en hebben er een filiaal van de onderneming opgestart.

Het evenement dat georganiseerd werd door het directoraat-generaal Onderwijs en cultuur van de Europese Commissie bracht beleidsmakers, academici en mensen uit het bedrijfsleven samen om de rol van talen voor het bedrijfsleven te bespreken. De meeste sprekers benadrukten de culturele waarde van taalvaardigheden op buitenlandse markten. De meest nuttige talen voor het bedrijfsleven in Europa zijn het Engels, Duits, Chinees en Spaans.

Alle deelnemers benadrukten dat talenkennis een enorme troef is, zelfs voor kleine bedrijven die op de internationale markt actief zijn of er willen in doorbreken. Recente studies tonen aan dat internationalisering o.a. de export en de mate van innovatie binnen kleine en middelgrote ondernemingen ten goede komt.

Meer informatie:

Alle succesverhalen

Naar boven
Maar wat is een MKB/KMO?

Belangrijkste programma's voor ondernemers

  • Internationaal zakendoen met Enterprise Europe Network
  • Begeleid toekomstige ondernemers met Erasmus for Young Entrepreneurs

Deze website wordt beheerd door het DG Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf
en gefinancierd door het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (KCI).

Laatste bijwerking: 28/01/2014 | Naar boven