Navigációs útvonal

"Ha beszéljük a vevőink nyelvét, otthon érzik magukat nálunk."

2010. október

Kaisa Pajusalo

A Golla, egy táskákat tervező és gyártó finn cég számára kézzelfoghatóvá vált, hogy mit jelent a multikulturális sokszínűség az üzletben, miután megtapasztalta nyelvi stratégiáinak sikerét.

Vannak olyan kkv-k, amelyeknek sikerült készpénzre váltaniuk nyelvi stratégiáikat. Egy ilyen vállalkozással találkoztunk a szeptember 23-án és 24-én megrendezett "Nyelvek és kkv-k" című konferencián Brüsszelben. A GollaEnglish hordozható elektronikus készülékekhez forgalmaz táskákat és tokokat. Ha csak a helsinki központjukat nézzük, már az ott dolgozó 30 alkalmazott is 10 különböző nyelvet beszél. Kaisa Pajusalo hr-menedzser kifejtette, hogy ez a globális cég vevőihez saját nyelvükön kíván szólni, nem pedig egyszerűen csak angolul. "Könnyebb megszólítani az embereket és elérni, hogy otthon érezzék magukat nálunk, ha beszéljük a nyelvüket. Ezenkívül így könnyebb meggyőzni is őket, illetve megértetni velük a termékeinket" - magyarázta a cég nyelvi alapelveivel kapcsolatban.

A Golla idegen anyanyelvű munkavállalókat is alkalmaz, valamint külföldön képzi dolgozóit, így segítve őket új nyelvek elsajátításában. A nyelvi stratégia a nemzetközi terjeszkedésben is segítette a céget, ugyanis külföldről érkezett munkatársaik között vannak olyanok, akik időközben visszatértek hazájukba, és ott létrehozták a cég helyi fióktelepeit.

Az Európai Bizottság Oktatási és Kulturális Főigazgatósága által szervezett rendezvényen politikai döntéshozók, tudósok és üzletemberek találkozhattak egymással, hogy megvitassák a nyelveknek az üzleti életben betöltött szerepét. Az előadók többsége hangsúlyozta, hogy a külföldi piacokon jelentős kulturális értéket hordoz a nyelvtudás. Az európai vállalkozások számára leghasznosabb nyelvek között az angol, a német, a kínai és a spanyol említhető.

Minden résztvevő aláhúzta, hogy a nyelvek a nemzetközi piacon működő vagy oda betörni szándékozó kisvállalkozások számára is rendkívüli értéket képviselnek. A közelmúltban készült kutatások azt mutatják, hogy a nemzetközivé válás pozitív hatást gyakorolt például a kkv-k exportjára és a náluk zajló innovációs tevékenységek szintjére.

További információk:

Minden sikertörténet

Az oldal tetejére
De mi az a kkv?

Hírek

  Minden hírRSS

  Főbb programok vállalkozók részére

  • Kilépni a nemzetközi piacra az Enterprise Europe Network segítségével
  • A jövő vállalkozóinak segítése az Erasmus for Young Entrepreneurs révén

  Ezt a weboldalt a Belső Piaci, Ipar-, Vállalkozás- és Kkv-politikai Főigazgatóság tartja fenn
  és a Versenyképességi és Innovációs Keretprogram (CIP) finanszírozza..

  Utolsó frissítés: 28/01/2014 | Az oldal tetejére