Navigointipolku

"Kun puhuu asiakkaiden kieltä, he tuntevat olonsa kotoisaksi"

Lokakuu 2010

Kaisa Pajusalo

Suomalainen laukkusuunnittelija- ja niiden valmistajayritys Golla on ymmärtänyt monikulttuurisuuden merkityksen liike-elämässä, kuten sen kielistrategiasta voidaan päätellä.

Jotkut pk-yritykset ovat todella onnistuneet kääntämään kielistrategiansa edukseen. Tapasimme näistä erään Kielet ja pk-yritykset -konferenssissa Brysselissä 23.-24. syyskuuta. GollaEnglish myy kannettaville elektronisille laitteille tarkoitettuja laukkuja. Pelkästään Helsingin-pääkonttorissa sen 30 työntekijää puhuvat 10 eri kieltä. Henkilöstöpäällikkö Kaisa Pajusalo sanoo, että pelkän englannin kielen käyttämisen sijaan maailmanlaajuisesti sijoittunut yritys haluaa käyttää asiakkaittensa kieliä. "On helpompi saada yhteys ihmisiin puhumalla heidän kieltään, ja näin he myös tuntevat olonsa kotoisaksi. Heitä on myös helpompi vakuuttaa ja saada heidät ymmärtämään tuotteitamme", Pajusalo perustelee yrityksen kielipolitiikkaa.

Gollan työntekijät ovat vieraita kieliä äidinkielinään puhuvia, ja se kouluttaa työntekijöitään ulkomailla näiden kielitaitojen kehittämikseksi. Kielistrategia on myös auttanut yritystä laajentumaan Suomen rajojen yli, sillä jotkut ulkomaiset työntekijät ovat palanneet kotimaihinsa ja avanneet sinne yritykselle sivukonttorin.

Euroopan komission koulutus- ja kulttuuripääosaston järjestämä konferenssi kokosi Brysseliin poliitikkoja, akateemikkoja ja yrittäjiä pohtimaan kielten merkitystä liike-elämässä. Useimmat puhujat korostivat kielitaidon kulttuurillista merkitystä ulkomaanmarkkinoilla. Hyödyllisimmät kielet yrityksille Euroopassa ovat englanti, saksa, kiina ja espanja.

Kaikki osallistujat painottivat miten erinomainen valtti kielet ovat pienyrityksille, jotka toimivat tai haluavat aloittaa kansainvälisillä markkinoilla. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan kansainvälistymisellä on positiivinen vaikutus esimerkiksi vientiin ja innovoinnin määrään pk-yrityksissä.

Lisätietoa:

Kaikki menestystarinat

Sivun alkuun
Mutta mikä on pk-yritys?

Uusimmat uutiset

  Kaikki uutisetRSS

  Yrittäjille suunnatut ohjelmat

  • Kansainvälistyminen Enterprise Europe Network
  • Opasta uutta yrittäjää Erasmus for Young Entrepreneurs

  Tätä sivustoa hallinnoi sisämarkkinoiden, teollisuuden, yrittäjyyden ja pk-yritystoiminnan pääosasto
  ja sitä rahoitetaan kilpailukyvyn ja innovoinnin puiteohjelmasta.

  Viimeisin päivitys: 28/01/2014 | Sivun alkuun