Διαδρομή πλοήγησης

"Μιλώντας στους πελάτες σου στη γλώσσα τους, τους κάνεις να νιώθουν σαν στο σπίτι τους"

Οκτώβριος 2010

Kaisa Pajusalo

Η Φινλανδική εταιρεία Golla, που σχεδιάζει και κατασκευάζει θήκες, έχει κατανοήσει τη σημασία του πολυπολιτισμικού πλούτου στις επιχειρήσεις, όπως αποδεικνύει η επιτυχία των πολυγλωσσικών στρατηγικών της.

Ορισμένες ΜΜΕ έχουν καταφέρει να μετατρέψουν τις γλωσσικές στρατηγικές τους σε χρυσάφι. Συναντήσαμε μία από αυτές στο συνέδριο με θέμα "Γλώσσες και ΜΜΕ" στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες. Η GollaEnglish πουλάει θήκες για φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. Στα κεντρικά γραφεία της στο Ελσίνκι, 30 υπάλληλοι μιλάνε 10 διαφορετικές γλώσσες. Η διευθύντρια προσωπικού Kaisa Pajusalo, λέει ότι, αντί να χρησιμοποιούν μόνο τα αγγλικά, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο θέλουν να χρησιμοποιούν τη γλώσσα των πελατών τους. "Είναι πιο εύκολο να πλησιάσουμε τους ανθρώπους με αυτό τον τρόπο, κι αν τους μιλάμε στη γλώσσα τους νιώθουν μεγαλύτερη οικειότητα. Επίσης, είναι πιο εύκολο να τους πείσουμε και να τους κάνουμε να κατανοήσουν τα προϊόντα μας", εξηγεί αναφερόμενη στη πολιτική της εταιρείας της σχετικά με τις γλώσσες.

Η Goll απασχολεί ξένους υπαλλήλους που μιλούν στη μητρική τους γλώσσα και εκπαιδεύει τους υπαλλήλους της στο εξωτερικό να τους βοηθούν να αναπτύξουν νέες γλωσσικές δεξιότητες. Η γλωσσική στρατηγική έχει ακόμη βοηθήσει την εταιρεία σε διεθνές επίπεδο, καθώς ορισμένοι ξένοι υπάλληλοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους για να ανοίξουν εκεί παράρτημα της εταιρείας.

Η εκδήλωση, την οποία οργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έφερε σε επαφή φορείς χάραξης πολιτικής, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες, οι οποίοι συζήτησαν το ρόλο των γλωσσών στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Οι περισσότεροι ομιλητές υπογράμμισαν την πολιτιστική αξία των γλωσσικών δεξιοτήτων στις ξένες αγορές. Από τις πιο χρήσιμες γλώσσες στο χώρο των επιχειρήσεων στην Ευρώπη είναι τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα κινέζικα και τα ισπανικά

Όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν πόσο σπουδαίο πλεονέκτημα είναι οι γλώσσες, ακόμη και για τις μικρές επιχειρήσεις που δρουν, ή επιθυμούν να διεισδύσουν, στη διεθνή αγορά. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η διεθνοποίηση έχει θετικό αντίκτυπο, για παράδειγμα στις εξαγωγές και τα επίπεδα καινοτομίας στις ΜΜΕ.

Περισσότερες πληροφορίες:

Όλα τα παραδείγματα επιτυχίας

Αρχή σελίδας
Όμως, τι είναι μια ΜΜΕ;

Τα κυριότερα προγράμματα για επιχειρηματίες

  • Δραστηριοποιηθείτε στο εξωτερικό με το Enterprise Europe Network
  • Καθοδηγήστε νέους επιχειρηματίες: Erasmus for Young Entrepreneurs

Η διαχείριση του παρόντος δικτυακού τόπου πραγματοποιείται από τη ΓΔ Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ
και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα-πλαίσιο για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (ΠΠΑΚ).

Τελευταία ενημέρωση: 28/01/2014 | Αρχή σελίδας