Sökväg

SPIN: hjälper små och medelstora företag med miljöinnovation

November 2010

SPIN-partners från Vilnius

För småföretag kan det ibland vara svårt att hänga med i EU:s miljöregler. Det kan vara så att de saknar tekniken och erfarenheten av att driva bolag för att klara av dessa frågor eller att de inte får några praktiska eller nyttiga råd från andra i samma situation. SPIN-projektet - Sustainable Production through Innovation in SMEs - hjälper små och medelstora företag (SMF) i Östersjöregionen att finna svar på dessa frågor.

Hållbar innovation innebär nya sätt att framställa, förpacka och leverera produkter - ett nödvändigt fokus för små och medelstora företag. SPIN är en plattform som gynnar miljöinnovation och en samlingsplats för information för att förse små och medelstora företag med lösningar inom hållbar produktion. Den leds av Tysklands federala miljöbyrå och samtliga projektpartners är ledande tekniska institut och förvaltningar i sju olika Östersjöländer: Tyskland, Litauen, Danmark, Sverige, Finland, Estland och Polen. Projektet, som är värt tre miljoner euro och stöttas av Europeiska unionens Östersjöprogram 2007-2013 (Europeiska regionala utvecklingsfonden), har hittills nått ut till 2 500 små och medelstora företag inom hela regionen.

Små och medelstora företag kan gagnas av SPIN-nätverket och dess tjänster på flera sätt: de kan få hjälp med problem, antingen tekniska eller som har med ledningsfrågor att göra; erhålla hjälp med att sprida sina egna innovationer till andra små och medelstora företag och lära sig mer av projektets 100 expertpartners. Verksamhetsområdena omfattar innovationer inom allt från jordbruk och bioteknik till möbler och kläder. Innovationer inom hållbar produktion kan vara fördelaktiga för små och medelstora företags framgång, då det gör dem både mer miljövänliga och mer konkurrenskraftiga och lönsamma.

Bläddra i SPIN-projektets innovationsdatabasEnglish för varje specifikt land och aktivitetsområde.

SPIN-projektet har lyfts fram av EU:s program för att hjälpa små och medelstora företag att följa miljölagstiftningen (ECAP) som ett exempel på god praxis.

Läs mer:

 • SPINEnglish
 • Programmet för att hjälpa små och medelstora företag att följa miljölagstiftningenDeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolskiportuguês

Alla framgångshistorier

Till början
Men vad är små och medelstora företag?

Nyheter

  Alla nyheterRSS

  Viktiga program för entreprenörer

  • Satsa internationellt med Enterprise Europe Network
  • Bli mentor för unga företagare med Erasmus for Young Entrepreneurs

  Webbplatsen förvaltas av GD Inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag
  och finansieras genom ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation (CIP).

  Senaste uppdatering: 08/03/2012 | Till början