Navigacijska pot

SPIN: pomoč MSP z ekoinovacijami

November 2010

Partnerji omrežja SPIN iz Vilniusa

Mala podjetja včasih težko dohajajo evropska okoljska pravila. Lahko jim manjkata tehnologija in poslovodno znanje ter izkušnje, kako se lotiti teh vprašanj, ali pa ne dobijo nobenih praktičnih ali koristnih nasvetov pri svojih kolegih. Projekt SPIN - trajnostna proizvodnja v MSP s pomočjo inovacij - pomaga MSP v regiji Baltskega morja poiskati odgovore na ta vprašanja.

Trajnostne inovacije pomenijo nov način proizvodnje, pakiranja in dostave izdelkov - na kar se morajo osredotočiti MSP. SPIN je promocijska platforma za ekoinovacije in informacijska točka, ker dobijo MSP rešitve za trajnostno proizvodnjo. Vsi projektni partnerji, ki jih vodi Nemška zvezna agencija za okolje, so vodilni tehnološki instituti in uprave sedmih različnih držav Baltskega morja: Nemčije, Litve, Danske, Švedske, Finske, Estonije in Poljske. Trimilijonski projekt, ki ga podpira program Evropske unije za Baltsko morje 2007-2013 (Sklad za regionalni razvoj) je do zdaj dosegel 2.500 MSP po vsej regiji.

MSP imajo lahko od omrežja in storitev SPIN več vrst koristi: dobijo pomoč pri svojih težavah, bodisi tehnološko bodisi v zvezi s poslovodnimi vprašanji; dobijo pomoč pri razširjanju lastnih inovacij med drugimi MSP; in se veliko naučijo od 100 strokovnjakov pri partnerjih v projektu. Področja dejavnosti, ki pokrivajo inovacije, obsegajo vse od kmetijstva in biotehnologije do pohištva in oblačil. Inovacije in trajnostna proizvodnja so lahko koristne za uspeh MSP, da so bolj zelena pa tudi konkurenčnejša in donosnejša.

Prebrskajte zbirko podatkov o inovacijahEnglish projekta SPIN za vsako posamezno državo in področje dejavnosti.

Program pomoči EU za skladnost z okoljsko zakonodajo poudarja, da je projekt SPIN primer dobre prakse.

Preberite si več:

 • SPINEnglish
 • Program pomoči za MSP za skladnost z okoljsko zakonodajoDeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolskiportuguês

Vse zgodbe o uspehu

Na vrh
Ampak kaj je MSP?

Novice

  Vse noviceRSS

  Ključni programi za podjetnike

  • Razširite poslovanje v tujino z mrežo Enterprise Europe Network
  • Bodite mentor bodočemu podjetniku z Erasmus for Young Entrepreneurs

  To spletišče upravlja GD za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja
  in financira Okvirni program za konkurenčnost in inovativnost.

  Zadnja sprememba: 08/03/2012 | Na vrh