Cale de navigare

SPIN: sprijinirea IMM-urilor cu eco-inovaţii

Noiembrie 2010

Partenerii SPIN din Vilnius

Întreprinderilor mici le poate fi uneori greu să ţină pasul cu legile europene privind mediul. Motivul poate fi lipsa tehnologiilor şi a know-how-ului managerial pentru abordarea acestor aspecte sau faptul că nu beneficiază de sfaturi practice sau utile din partea altor întreprinderi de acelaşi tip. Proiectul SPIN - Producţie durabilă prin inovaţie în IMM-uri - ajută IMM-urile din regiunea Mării Baltice să găsească răspunsuri la aceste întrebări.

Inovaţia durabilă presupune noi metode de producţie, ambalare şi livrare a produselor - un aspect care necesită atenţie din partea IMM-urilor. SPIN este o platformă de promovare pentru eco-inovaţii şi un punct de informare unde IMM-urile pot găsi soluţii pentru producţia durabilă. Având la conducere Agenţia Federală de Mediu din Germania, partenerii de proiect sunt cu toţii institute tehnologice de vârf şi organisme administrative din şapte ţări din regiunea Mării Baltice: Germania, Lituania, Danemarca, Suedia, Finlanda, Estonia şi Polonia. Proiectul în valoare de 3 milioane de euro, finanţat din Programul Uniunii Europene pentru regiunea Mării Baltice 2007-2013 (Fondul de Dezvoltare Regională) a reuşit să includă până în prezent 2 500 de IMM-uri din întreaga regiune.

Reţeaua şi serviciile SPIN pot oferi IMM-urilor beneficii multiple: sprijin în rezolvarea problemelor de ordin tehnologic sau managerial, ajutor pentru diseminarea inovaţiilor proprii în rândul altor IMM-uri şi şansa de a învăţa lucruri noi de la cei 100 de parteneri experţi ai proiectului. Domeniile de activitate acoperă inovaţii de la agricultură şi biotehnologii până la mobilier şi îmbrăcăminte. Inovaţiile privind producţia durabilă pot contribui la succesul IMM-urilor, acestea devenind atât mai ecologice, cât şi mai competitive şi mai profitabile.

Consultaţi baza de date cu inovaţiiEnglish a proiectului SPIN pentru fiecare ţară şi domeniu de activitate.

Proiectul SPIN a fost evidenţiat ca exemplu de bună practică în cadrul Programului UE de sprijinire a IMM-urilor în vederea respectării legislaţiei de mediu (Environmental Compliance Assistance Programme - ECAP).

Mai multe informaţii:

  • SPINEnglish
  • Programul de sprijinire a IMM-urilor în vederea respectării legislaţiei de mediu (ECAP)DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolskiportuguês

Toate poveștile de succes

Începutul paginii
Ce este un IMM?

Programe cheie pentru antreprenori

  • Deveniţi internaţional cu Enterprise Europe Network
  • Formaţi un viitor antreprenor prin Erasmus for Young Entrepreneurs

Acest site web este gestionat de DG Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
și finanțat de Programul-cadru pentru Competitivitate și Inovare (PCI).

Ultima actualizare: 08/03/2012 | Începutul paginii