Kruimelpad

SPIN: MKB's/KMO's helpen met eco-innovatie

November 2010

SPIN-partners uit Vilnius

Kleine ondernemingen kunnen het soms moeilijk hebben om bij te blijven met de Europese milieuwetgeving. Het kan zijn dat ze niet beschikken over de nodige technologie en kennis van leidinggeven om dit probleem aan te pakken of onvoldoende praktisch of nuttig advies krijgen van hun sectorgenoten. Het SPIN-project - Sustainable Production through Innovation in SMEs (duurzame productie door innovatie in MKB's/KMO's) - helpt MKB's/KMO's in de regio rond de Baltische Zee om een oplossing te vinden voor deze problemen.

Duurzaam innoveren betekent nieuwe manieren creëren om producten te vervaardigen, te verpakken en te leveren - het is dus noodzakelijk voor MKB's om daar voldoende aandacht aan te schenken. SPIN is een platform dat de eco-innovatie bevordert en een informatiepunt om MKB's/KMO's oplossingen aan te bieden voor een duurzame productie. Het project wordt geleid door het Duitse Federale Milieuagentschap en de partners ervan zijn stuk voor stuk vooraanstaande technologie-instituten en -besturen uit zeven verschillende landen rond de Baltische Zee: Duitsland, Litouwen, Denemarken, Zweden, Finland, Estland en Polen. Het project, dat € 3 miljoen kost en gesteund wordt door het Baltische Zeeregio-programma 2007-2013 van de Europese Unie (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling), heeft tot nog toe 2 500 MKB's/KMO's in de regio bereikt.

MKB's/KMO's kunnen op verschillende manieren hun voordeel halen uit het SPIN-netwerk en de diensten die het aanbiedt: ze worden geholpen bij hun problemen, of die nu van technologische aard zijn of betrekking hebben op het bestuur van de onderneming; ze worden bijgestaan om hun eigen innovaties kenbaar te maken aan andere MKB's/KMO's; en ze kunnen meer te weten komen over de 100 gespecialiseerde partners die het project telt. De activiteitssectoren omvatten innovaties die gaan van landbouw en biotechnologie tot meubels en kledij. Innoveren in duurzame productie kan zijn vruchten afwerpen voor het succes van MKB's/KMO's, door ze zowel groener te maken alsook concurrentiëler en winstgevender.

Blader door de databank met innovatiesEnglish van het SPIN-project per land of per activiteitssector.

Het SPIN-project werd door het Europese hulpprogramma voor MKB's/KMO's om in regel te zijn met de milieuwetgeving (ECAP) in de kijker gezet als een voorbeeld van good practice.

Meer lezen:

  • SPINEnglish
  • Hulpprogramma voor MKB's/KMO's om in regel te zijn met de milieuwetgeving (ECAP)DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolskiportuguês

Alle succesverhalen

Naar boven
Maar wat is een MKB/KMO?

Belangrijkste programma's voor ondernemers

  • Internationaal zakendoen met Enterprise Europe Network
  • Begeleid toekomstige ondernemers met Erasmus for Young Entrepreneurs

Deze website wordt beheerd door het DG Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf
en gefinancierd door het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (KCI).

Laatste bijwerking: 08/03/2012 | Naar boven