Kruimelpad

Lokale steun aan beginnende ondernemers in Auvergne, Frankrijk - bekroond ondernemerschapsproject

Juni 2010

Résidences d'entrepreneurs

'Résidences d'entrepreneurs', een steunprogramma voor ondernemingen en werkgelegenheid in de Franse regio Auvergne, won op 31 mei 2010 de Grote prijs van de Jury. De Europese Ondernemingsprijzen worden uitgereikt aan openbare instellingen die doeltreffend ondernemerschap en kleine bedrijven promoten.

De afgelegen regio Auvergne had nood aan een sociale en economische impuls. Het agentschap voor regionale ontwikkeling ARDTA lanceerde daarom een programma ter ondersteuning van personen die niet afkomstig zijn uit de regio, maar er wel een bedrijf wensen te openen of over te nemen. Hun accommodatie en levensonderhoud worden betaald, ze krijgen een mentor toegewezen die hen de weg wijst in het plaatselijke bedrijfsklimaat en ze ontvangen bijkomende vormen van financiële steun.

Het programma heeft tot nog toe heel positieve resultaten opgeleverd: er werden in de regio 211 bedrijven opgestart en meer dan 600 banen gecreëerd, vooral in de handel, toerisme en diensten, en de gezondheidszorg.

Dit jaar namen meer dan 330 projecten in 28 Europese landen deel aan de Europese Ondernemingsprijzen. Daarvan werden er 53 geselecteerd voor de Europese finale. Bij de finalisten blonk 'Résidences d'entrepreneurs' uit als een uitstekend voorbeeld van een project dat banen schept en ondernemerschap bevordert.

De Europese Ondernemingsprijzen werden in 2006 gelanceerd door het directoraat-generaal Ondernemingen en industrie van de Europese Commissie en zetten openbare instellingen in de bloemetjes die kleine bedrijven ondersteunen en ondernemerschap bevorderen, vooral op regionaal en lokaal niveau. Na de nationale voorrondes selecteert een Europese jury de finalisten. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een prijsuitreikingsceremonie, die dit jaar plaatsvond in Madrid.

Voor meer informatie ga naar:

Alle succesverhalen

Naar boven
Maar wat is een MKB/KMO?

Belangrijkste programma's voor ondernemers

  • Internationaal zakendoen met Enterprise Europe Network
  • Begeleid toekomstige ondernemers met Erasmus for Young Entrepreneurs

Deze website wordt beheerd door het DG Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf
en gefinancierd door het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (KCI).

Laatste bijwerking: 08/03/2012 | Naar boven