Sökväg

Arbetslösa grekiska kvinnor har startat ett eget cateringföretag

Juli 2010

Anna Darzenta

Med hjälp av EU-bidrag har en grupp kvinnor utan tidigare yrkeserfarenhet lyckats starta ett arbetstagarkooperativ som ett sätt att försörja sig. Det var så TO KASTRI, ett kvinnligt kooperativ för lantgårdsturism, kom till.   

Arbetslösheten är hög på den grekiska ön Syros, men en grupp aktiva hemmafruar från trakten slog sig samman för att börja arbeta utanför hemmet genom att starta ett eget cateringföretag. Sedan 2000 har Anna Darzenta och 27 andra kvinnor drivit detta sociala företag, som tillhandahåller catering för fester på både Syros och andra grekiska öar. De producerar också sötsaker och driver en framgångsrik restaurang som serverar traditionell grekisk mat till låga priser. 

När de började hade ingen av dessa kvinnor någon relevant yrkesutbildning, men trots det fortsatte de. EQUAL-programmet för kvinnligt entreprenörskap, som finansieras av Europeiska socialfonden, hjälpte dem i början. Programmets målsättning är att bidra till en mer jämställd arbetsmarknad i EU genom att bekämpa diskriminering bland både arbetstagare och arbetssökande. Anna Darzenta är glad över stödet från EU, och påpekar att "människors fördomar på grund av att vi är kvinnor" var det största hindret i början.

Anna Darzenta presenterade TO KASTRIPDF [6 MB] inom ramen för den europeiska SMF-veckan 2010. Hon underströk betydelsen av stödet från EU samt företagens roll för att skapa arbetstillfällen och ge människor trygghet.  

Mer information:

Alla framgångshistorier

Till början
Men vad är små och medelstora företag?

Nyheter

  Alla nyheterRSS

  Viktiga program för entreprenörer

  • Satsa internationellt med Enterprise Europe Network
  • Bli mentor för unga företagare med Erasmus for Young Entrepreneurs

  Webbplatsen förvaltas av GD Inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag
  och finansieras genom ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation (CIP).

  Senaste uppdatering: 10/02/2014 | Till början