Navigacijska pot

Nezaposlene Grkinje so ustanovile svoje delikatesno podjetje

Julij 2010

Anna Darzenta

S pomočjo financiranja EU je skupini žensk brez predhodnih strokovnih izkušenj uspelo ustanoviti delavsko zadrugo kot način preživljanja. Tako se je rodila ženska agro-turistična zadruga TO KASTRI.   

Grški otok Siros ima visoko stopnjo brezposelnosti, toda skupina aktivnih lokalnih gospodinj je združila svoje moči in začela delati zunaj svojih domov, ko je ustanovila lastno podjetje za pripravo in dostavo hrane. Anna Darzenta in 27 drugih žensk se od leta 2000 ukvarjajo s tem podjetjem, ki dostavlja hrano na zabave na Sirosu in drugih grških otokih. Izdelujejo tudi slaščice in vodijo uspešno restavracijo s tipično grško hrano po zmernih cenah.

Na začetku ni imela nobena od teh žensk ustrezne strokovne izobrazbe ali usposobljenosti, a ne glede na to so se lotile dela s polno paro. Na začetku jim je pomagal program EQUAL za žensko podjetništvo, ki ga je ustanovil Evropski socialni sklad. Cilj programa je vzpostaviti bolj enakovredne delovne trge v EU, bori pa se proti diskriminaciji med delavci in iskalci zaposlitve. Anna Darzenta je navdušena nad podporo EU in poudarja, da so bili na začetku največja ovira „predsodki ljudi proti nam kot ženskam“.

Anna Darzenta je predstavila TO KASTRIPDF [6 MB] v okviru Evropskega tedna podjetništva 2010. Darzenta je poudarila pomen pomoči EU in vlogo podjetij pri ustvarjanju zaposlitev in zagotavljanju varnosti za zaposlene.

Več informacij:

Vse zgodbe o uspehu

Na vrh
Ampak kaj je MSP?

Novice

  Vse noviceRSS

  Ključni programi za podjetnike

  • Razširite poslovanje v tujino z mrežo Enterprise Europe Network
  • Bodite mentor bodočemu podjetniku z Erasmus for Young Entrepreneurs

  To spletišče upravlja GD za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja
  in financira Okvirni program za konkurenčnost in inovativnost.

  Zadnja sprememba: 10/02/2014 | Na vrh