Kruimelpad

Werkzoekende Griekse vrouwen creëren eigen delicatessenzaak

Juli 2010

Anna Darzenta

Met de hulp van EU-financiering is een groep vrouwen zonder eerdere professionele ervaring erin geslaagd een coöperatie te creëren om in hun levensonderhoud te voorzien. Zo ontstond de agrotoeristische vrouwencoöperatie TO KASTRI.

Het Griekse eiland Syros kampt met hoge werkloosheidscijfers. Toch bundelde een groep actieve huisvrouwen uit de regio de krachten om buitenshuis te gaan werken en openden ze hun eigen cateringzaak. Sinds 2000 zijn Anna Darzenta en 27 andere vrouwen bezig met deze sociale onderneming, die de catering verzorgt voor feestjes op Syros en andere Griekse eilanden. Ze produceren ook snoep en leiden een succesvol, budgetvriendelijk restaurant dat typische Griekse gerechten serveert.

Bij de start kon geen van deze vrouwen bogen enige relevante professionele opleiding of training, maar dat heeft hen niet tegengehouden. Het EQUAL-programma voor vrouwelijk ondernemerschap, dat wordt gesteund door het Europees Sociaal Fonds, hielp hen vanaf het prille begin. Het programma richt zich op gelijke kansen op de arbeidsmarkten in de EU en bestrijdt discriminatie onder arbeiders en werkzoekenden. Darzenta is verheugd over de EU-steun en noemt de 'vooroordelen tegenover ons omdat we vrouwen zijn' de grootste hindernis in de begindagen.

Anna Darzenta presenteerde TO KASTRIPDF [5 MB] in het kader van de Europese MKB-week 2010. Ze benadrukte daarbij het belang van EU-hulp en de rol van ondernemingen in de creatie van werkgelegenheid en bestaanszekerheid voor mensen.

Meer informatie:

Alle succesverhalen

Naar boven
Maar wat is een MKB/KMO?

Belangrijkste programma's voor ondernemers

  • Internationaal zakendoen met Enterprise Europe Network
  • Begeleid toekomstige ondernemers met Erasmus for Young Entrepreneurs

Deze website wordt beheerd door het DG Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf
en gefinancierd door het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (KCI).

Laatste bijwerking: 10/02/2014 | Naar boven