Navigációs útvonal

Görög munkanélküli nők megalapították saját vendéglátó-ipari vállalkozásukat

2010. július

Anna Darzenta

Szakmai tapasztalattal nem rendelkező nők egy csoportja uniós támogatásra támaszkodva munkavállalói szövetkezetet létesített, hogy biztosítani tudja megélhetését. Így született a TO KASTRI női mezőgazdasági és turisztikai szövetkezet.    

A Görögországhoz tartozó Szirosz szigeten magas a munkanélküliség aránya, de tettre kész helyi háziasszonyok egy csoportja összefogott, és megnyitották saját vendéglátó-ipari vállalkozásukat, ahol saját háztartásukon kívül munkát találhatnak. Anna Darzenta és 27 társa 2000 óta dolgozik ebben a szociális vállalkozásban, amely helyben és más görög szigetek rendezvényein gondoskodik a vendéglátásról. Emellett édességeket készítenek, valamint egy olcsó, jellegzetes görög ételeket kínáló éttermet is sikeresen üzemeltetnek.  

A kezdetekkor e nők közül senkinek nem volt ehhez a tevékenységhez kapcsolódó szakképzettsége, de ennek ellenére kitartottak. Az Európai Szociális Alap keretében finanszírozott EQUAL női vállalkozástámogatási program segítette őket az elejétől fogva. A program célja az egyenlőséget nagyobb mértékben garantáló munkaerőpiacok megteremtése az EU-ban, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelem mind a munkavállalók, mind a munkakeresők körében. Darzenta örül az uniós támogatásnak, és hangsúlyozza, hogy eleinte a legnagyobb akadályt „az emberek velünk, nőkkel szemben táplált előítéletei” jelentették.

Anna Darzenta a TO KASTRIPDF [6 MB] vállalkozást a 2010-es Európai Kkv-hét keretében mutatta be. Darzenta kiemelte az uniós támogatás fontosságát, továbbá a vállalkozások kiemelt szerepét a munkahelyteremtésben és az emberek létbiztonságának biztosításában.

További információk:

Minden sikertörténet

Az oldal tetejére
De mi az a kkv?

Hírek

  Minden hírRSS

  Főbb programok vállalkozók részére

  • Kilépni a nemzetközi piacra az Enterprise Europe Network segítségével
  • A jövő vállalkozóinak segítése az Erasmus for Young Entrepreneurs révén

  Ezt a weboldalt a Belső Piaci, Ipar-, Vállalkozás- és Kkv-politikai Főigazgatóság tartja fenn
  és a Versenyképességi és Innovációs Keretprogram (CIP) finanszírozza..

  Utolsó frissítés: 10/02/2014 | Az oldal tetejére