Навигационна пътека

Безработни гръцки жени започват свой собствен бизнес с деликатеси

юли 2010 г.

Ана Дарзента

С помощта на финансиране по линия на ЕС група жени без предишен професионален опит успя да стартира работническа кооперация, която осигури начин за изкарване на прехраната им. Така се роди женската агро-туристическа кооперация TO KASTRI.   

Гръцкият остров Сирос има висока степен на безработица, но група активни местни домакини обединиха усилията си, за да започнат да работят извън домовете си, откривайки свой собствен бизнес. От 2000 г. насам Ана Дарзента и 27 други жени са част от тази социална инициатива, която осигурява кетъринг за партита както в Сирос, така и в други гръцки острови. Освен това те приготвят сладкиши и управляват успешен нескъп ресторант, предлагащ традиционни гръцки ястия. 

В началото никоя от жените не разполагала със съответното професионално образование или обучение, но въпреки това те продължили напред. Програмата за женско предприемачество EQUAL, финансирана по линия на Европейския социален фонд, им е осигурила помощ от самото начало. Програмата е насочена към по-равни работни пазари в ЕС и се бори срещу дискриминацията както между работещите, така и между търсещите работа лица. Дарзента е удовлетворена от помощта по линия на ЕС и подчертава, че „предразсъдъците на хората срещу нас като жени“ са били най-голямата пречка в началото.

Ана Дарзента представи TO KASTRI PDF [6 MB] в рамките на Европейската седмица на МСП 2010 г.. Дарзента подчерта значимостта на помощта на ЕС и ролята на предприятията в създаването на заетост и предоставянето на сигурност за хората.

За повече информация:

Всички истории на успеха

Начало на страницата
Но какво представлява МСП?

Основни програми за предприемачи

  • Интернационализирайте се с Enterprise Europe Network
  • Наставлявайте бъдещ предприемач с Erasmus for Young Entrepreneurs

Тази интернет страница се управлява от Генерална дирекция „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“
и се финансира по линия на Рамкова програма „Конкурентноспособност и иновации“ (ПКИ).

Последна актуализация: 10/02/2014 | Начало на страницата