Cale de navigare

Afacerile ecologice – marea şansă a IMM-urilor

Decembrie 2010

Libor Novák

Libor Novák din Republica Cehă, managerul de afaceri externe de la Step Trutnov, o companie care produce echipamente de încălzire de înaltă tehnologie şi produse pentru industria energetică, încurajează şi alte IMM-uri europene să îşi abordeze activitatea într-o manieră ecologică. Aceasta a fost ideea principală a discursului său de la Summitul SME intitulat „How green makes money”, care a avut loc la Bruxelles în 18 noiembrie şi a vizat discutarea oportunităţilor de afaceri ecologice şi durabile.

Cum a ajuns Step TrutnovEnglish la aceste idei de afaceri ecologice? Libor Novák arată că le-a venit idea de a folosi surplusul de paie de la fermele locale şi de a crea echipamente care să le poată utiliza pe post de combustibil. În prezent, compania produce cu succes boilere industriale pe bază de biomasă, vase de presiune, radiatoare etc., pătrunzând treptat pe pieţele externe. Deşi recunoaşte că nu a fost uşor să obţină finanţare pentru ideile ecologice la început, compania a reuşit în cele din urmă, beneficiind şi de mai multe forme de sprijin din partea UE, inclusiv pentru inovare şi marketing.

Summitul se concentrează asupra gamei largi de oportunităţi de comercializare „ecologice” de care pot profita întreprinderile europene mici, de la distribuţia energiei până la tehnologiile informaţiei. Mesajul lui Novák către celelalte companii mici este clar: „Nu vă fie teamă, puneţi-vă planurile în practică! Aşa am făcut şi noi şi a funcţionat.”

Având în vedere că peste două treimi din europeni lucrează în IMM-uri, este de importanţă vitală ca aceste companii să se găsească în prim plan în cadrul economiei ecologice. Mesajul summitului a fost clar: IMM-urile reprezintă energia vitală de care are nevoie Europa pentru viitor şi acestea trebuie să profite de oportunitatea de afaceri a revoluţiei ecologice. Reglementările ecologice nu trebuie privite ca o povară, ci ca o şansă pentru întreprinderile mici din Europa.

Peste 600 de participanţi – IMM-uri, organizaţii de afaceri, factori de decizie, economişti de renume etc. – au participat la Summitul IMM-urilor, organizat în colaborare cu Comisia Europeană şi Preşedinţia belgiană a UE.

Informaţii suplimentare:

  • Summitul IMM-urilor – How green makes moneyEnglish

Toate poveștile de succes

Începutul paginii
Ce este un IMM?

Programe cheie pentru antreprenori

  • Deveniţi internaţional cu Enterprise Europe Network
  • Formaţi un viitor antreprenor prin Erasmus for Young Entrepreneurs

Acest site web este gestionat de DG Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
și finanțat de Programul-cadru pentru Competitivitate și Inovare (PCI).

Ultima actualizare: 11/02/2014 | Începutul paginii