Kruimelpad

Groen ondernemen – De grote kans voor MKB's/KMO's

December 2010

Libor Novák

De Tsjech Libor Novák, businessmanager buitenland bij Step Trutnov, een fabrikant van hoogtechnologische verwarmingsinstallaties en producten voor de energiesector, moedigt andere Europese MKB's/KMO's aan om voor groen te gaan. Dit was zijn kernboodschap op de KMO-top "How green makes money", die gehouden werd op 18 november in Brussel om te discussiëren over ecologische en duurzame bedrijfsmogelijkheden.

Hoe kwam Step TrutnovEnglish aan zijn groene bedrijfsideeën? Libor Novák legt uit dat ze met het idee speelden om gebruik te maken van stroresten van plaatselijke boeren en machines te ontwikkelen die deze resten konden benutten als energiebron. Vandaag de dag produceert het bedrijf met succes industriële biomassaketels, drukvaten, verwarmingsinstallaties, enz. Beetje bij beetje verovert het de buitenlandse markten. Ook al moet hij toegeven dat het in het begin niet gemakkelijk was om financiering te krijgen voor groene ideeën, toch kon het bedrijf uiteindelijk slagen in zijn opzet. Het kreeg ook verschillende vormen van EU-steun, waaronder voor innovatie en marketing.

Tijdens de top werd de nadruk gelegd op de brede waaier aan "groene" kansen op de markt waar Europese kleine ondernemingen hun voordeel uit kunnen halen, zoals energiedistributie en de informatietechnologie. Nováks boodschap voor de andere kleine ondernemingen is duidelijk: "Wees niet bang, ga er gewoon voor! Wij zijn er ook voor gegaan, en met succes."

Aangezien meer dan tweederde van de Europeanen tewerkgesteld is in een MKB/KMO, is het van cruciaal belang dat deze bedrijven op de voorgrond treden in een groene economie. De boodschap van de top was duidelijk: MKB's/KMO's leveren de energie die Europa nodig heeft voor de toekomst en ze moeten de bedrijfsmogelijkheid van de groene revolutie met beide handen aangrijpen. Een groene regelgeving mag niet gezien worden als een last maar veeleer als een kans voor kleine ondernemingen in Europa.

Meer dan 600 deelnemers - MKB's/KMO's, beroepsverenigingen, beleidsmakers, vooraanstaande economen, enz. - woonden de KMO-top bij, die medegeorganiseerd werd door de Europese Commissie en het Belgische voorzitterschap.

Meer informatie:

Alle succesverhalen

Naar boven
Maar wat is een MKB/KMO?

Belangrijkste programma's voor ondernemers

  • Internationaal zakendoen met Enterprise Europe Network
  • Begeleid toekomstige ondernemers met Erasmus for Young Entrepreneurs

Deze website wordt beheerd door het DG Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf
en gefinancierd door het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (KCI).

Laatste bijwerking: 11/02/2014 | Naar boven