Navigációs útvonal

A környezettudatos vállakozás: a kkv-k nagy lehetősége

2010. december

Libor Novák

A cseh Libor Novák, a Step Trutnov – egy csúcstechnológiájú fűtőberendezéseket és az energiaipar számára különféle termékeket gyártó cég – külföldi üzletekért felelős igazgatója arra ösztönzi a többi európai kkv-t, hogy vágjanak bele a környezetbarát tevékenységekbe. Ez volt a legfontosabb üzenete a november 18-án Brüsszelben, a How green makes money címmel megrendezett kkv-csúcstalálkozó alkalmával, amelynek célja az ökológiai és fenntartható üzleti lehetőségek megvitatása volt.

Hogyan kezdett el foglalkozni a Step TrutnovEnglish a zöld vállalkozás gondolatával? Libor Novák elmagyarázza, hogy eszükbe jutott, felhasználhatnák a helyi gazdaságoknál megmaradt szalmát, és olyan berendezéseket gyárthatnának, amelyek ezt használnák energiaforrásként. Ma a cég sikeresen gyárt ipari biomassza bojlereket, nyomástartó tartályokat, fűtőkészülékeket és hasonlókat, kis lépésekkel pedig a külföldi piacokra is terjeszkedik. Bár elismeri, hogy kezdetben nem volt könnyű finanszírozást találni a környezetbarát ötletek megvalósítására, a cégnek végül sikerült boldogulnia, és különböző típusú – többek között innovációra és marketingre fordítható – európai uniós támogatásokban is részesült.

A csúcstalálkozó az európai kisvállalkozások által kiaknázható „zöld” piaci lehetőségek széles körére összpontosított, az energiaelosztástól az információs technológiákig. Novák világos üzenetet fogalmazott meg a többi kisvállalkozás felé: „Ne féljetek, csak csináljátok meg. Mi is ezt tettük, és bevált.”

Mivel az európaiak több mint kétharmada kkv-knál dolgozik, rendkívül lényeges, hogy ezek a cégek csatlakozzanak a zöld gazdaság élvonalához. A csúcstalálkozó üzenete egyértelmű volt: a kkv-k jelentik azt az erőt, amelyre Európának szüksége van a jövője szempontjából, és ezért is fontos, hogy megragadják a zöld forradalomban rejlő üzleti lehetőséget. Nem helyes az, ha a környezetvédelmi szabályozásokat teherként fogják fel, inkább az európai kisvállalkozások számára kínálkozó esélyt kellene bennük látni.

Az Európai Bizottság és az EU belga elnöksége által közösen szervezett kkv-csúcstalálkozón több mint 600 résztvevő jelent meg: kkv-k, üzleti szervezetek, politikai döntéshozók, vezető gazdaságkutatók és sokan mások.

További információk:

 • Kkv-csúcstalálkozó – How green makes money?English

Minden sikertörténet

Az oldal tetejére
De mi az a kkv?

Hírek

  Minden hírRSS

  Főbb programok vállalkozók részére

  • Kilépni a nemzetközi piacra az Enterprise Europe Network segítségével
  • A jövő vállalkozóinak segítése az Erasmus for Young Entrepreneurs révén

  Ezt a weboldalt a Belső Piaci, Ipar-, Vállalkozás- és Kkv-politikai Főigazgatóság tartja fenn
  és a Versenyképességi és Innovációs Keretprogram (CIP) finanszírozza..

  Utolsó frissítés: 11/02/2014 | Az oldal tetejére