Navigointipolku

Vihreä yritystoiminta – mahdollisuus pk-yrityksille

Joulukuu 2010

Libor Novák

Huipputeknologisia lämmityslaitteita ja energiateollisuuden tuotteita valmistavan Step Trutnovin tšekkiläinen vientipäällikkö Libor Novák kannustaa muita eurooppalaisia pk-yrityksiä muuttamaan liiketoimintansa vihreäksi. Tämä oli hänen tärkein viestinsä pk-yrityksille suunnatussa huippukokouksessa "How green makes money", joka järjestettiin Brysselissä 18. marraskuuta. Kokouksessa keskusteltiin ekologisista ja kestävän kehityksen mukaisista liiketoimintamahdollisuuksista.

Kuinka Step TrutnovissaEnglish päädyttiin vihreisiin liiketoimintamalleihin? Libor Novák kertoo, että he alkoivat hyödyntää paikallisilta maatiloilta ylijäänyttä heinää ja kehittivät laitteet, joiden avulla siitä voitiin tuottaa energiaa. Nykyään yritys valmistaa menestyksekkäästi muun muassa teollisuuden biomassakattiloita, painesäiliöitä, lämmityslaitteita ja on vähitellen siirtymässä kansainvälisille markkinoille. Vaikka Libor Novák myöntääkin, ettei alussa ollut helppoa saada rahoitusta vihreille ideoille, yritys onnistui lopulta. Se sai myös erilaista EU-tukea, muun muassa innovaatioihin ja markkinointiin.

Huippukokouksessa keskityttiin monenlaisiin vihreiden markkinoiden tarjoamiin mahdollisuuksiin, joita eurooppalaiset pienyritykset voivat hyödyntää - energianjakelusta informaatioteknologiaan. Novákin viesti muille pienyrityksille oli selkeä: “Älkää pelätkö, vaan ryhtykää toimeen! Me teimme sen  ja onnistuimme.”

Koska kaksi kolmasosaa eurooppalaisista työskentelee pk-yrityksissä, on hyvin tärkeää, että nämä yritykset siirtyvät vihreän talouden etulinjalle. Huippukokouksessa painotettiin, että pk-yritykset ovat voima, jota tulevaisuuden Eurooppa tarvitsee, ja niiden tulisi tarttua vihreän vallankumouksen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Vihreää lainsäädäntöä ei tulisi nähdä taakkana, vaan mahdollisuutena Euroopan pienyrityksille.

Euroopan komission ja EU:n puheenjohtajavaltio Belgian järjestämään pk-yritysten huippukokoukseen houkutteli paikalle yli 600 osanottajaa: pk-yrityksiä, liikeorganisaatioita, poliitikkoja, tunnettuja taloustieteilijöitä jne.

Lisätietoa:

 • Pk-yrityksille suunnattu huippukokous - How green makes moneyEnglish

Kaikki menestystarinat

Sivun alkuun
Mutta mikä on pk-yritys?

Uusimmat uutiset

  Kaikki uutisetRSS

  Yrittäjille suunnatut ohjelmat

  • Kansainvälistyminen Enterprise Europe Network
  • Opasta uutta yrittäjää Erasmus for Young Entrepreneurs

  Tätä sivustoa hallinnoi sisämarkkinoiden, teollisuuden, yrittäjyyden ja pk-yritystoiminnan pääosasto
  ja sitä rahoitetaan kilpailukyvyn ja innovoinnin puiteohjelmasta.

  Viimeisin päivitys: 11/02/2014 | Sivun alkuun