Διαδρομή πλοήγησης

Πράσινες επιχειρήσεις – η μεγάλη ευκαιρία για τις ΜΜΕ

Δεκέμβριος 2010

Libor Novák

Ο Τσέχος Libor Novák, διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων στη Step Trutnov, η οποία κατασκευάζει υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό θέρμανσης και προϊόντα για τη βιομηχανία παραγωγής ενέργειας, ενθαρρύνει τις άλλες ευρωπαϊκές ΜΜΕ προς την κατεύθυνση της οικολογίας. Αυτό ήταν το βασικό του μήνυμα κατά τη Διάσκεψη για τις ΜΜΕ με θέμα "How green makes money", που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 18 Νοεμβρίου και περιστράφηκε γύρω από τις ευκαιρίες για οικολογικές και αειφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Πώς προέκυψαν στη Step TrutnovEnglish οι πράσινες επιχειρηματικές ιδέες; Ο Libor Novák εξηγεί ότι σκέφτηκαν να αξιοποιήσουν τα υπολείμματα σανού από τις τοπικές φάρμες και να δημιουργήσουν εξοπλισμό που θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει ως καύσιμο. Σήμερα η εταιρεία κατασκευάζει με επιτυχία βιομηχανικούς λέβητες βιομάζας, δοχεία πίεσης, θερμαντήρες κ.ά., εισερχόμενη αργά αλλά σταθερά σε ξένες αγορές. Αν και παραδέχεται ότι στην αρχή η λήψη χρηματοδότησης για πράσινες ιδέες δεν ήταν εύκολη, η εταιρεία τελικά τα κατάφερε, ενώ έλαβε και ποικίλες μορφές στήριξης από την ΕΕ, μεταξύ των οποίων για καινοτομία και προώθηση προϊόντων.  

Η Διάσκεψη επικεντρώθηκε στο ευρύ φάσμα "πράσινων" επιχειρηματικών ευκαιριών, τις οποίες οι μικρές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν, από τη διανομή ενέργειας ως τις τεχνολογίες της πληροφορίας. Το μήνυμα του Novák για άλλες μικρές επιχειρήσεις είναι ξεκάθαρο: "Μη φοβάστε, απλώς πάρτε πρωτοβουλίες! Αυτό κάναμε εμείς, και πήγε καλά".

Καθώς πάνω από τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων εργάζονται σε ΜΜΕ, είναι ουσιώδες αυτές οι εταιρείες να περάσουν στο προσκήνιο της πράσινης οικονομίας. Το μήνυμα της Διάσκεψης ήταν σαφές: οι ΜΜΕ συνιστούν τη δύναμη που η Ευρώπη έχει ανάγκη για το μέλλον, και οφείλουν να αδράξουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες της πράσινης επανάστασης. Η πράσινη νομοθεσία δεν πρέπει να θεωρείται βάρος, αλλά ευκαιρία για τις μικρές επιχειρήσεις της Ευρώπης.

Πάνω από 600 συμμετέχοντες – ΜΜΕ, επιχειρηματικές οργανώσεις, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, διακεκριμένοι οικονομολόγοι κ.ά. – παρακολούθησαν τη Διάσκεψη για τις ΜΜΕ, που συνδιοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η βελγική Προεδρία της ΕΕ.

Περισσότερες πληροφορίες:

  • Διάσκεψη για τις ΜΜΕ - How green makes moneyEnglish

Όλα τα παραδείγματα επιτυχίας

Αρχή σελίδας
Όμως, τι είναι μια ΜΜΕ;

Τα κυριότερα προγράμματα για επιχειρηματίες

  • Δραστηριοποιηθείτε στο εξωτερικό με το Enterprise Europe Network
  • Καθοδηγήστε νέους επιχειρηματίες: Erasmus for Young Entrepreneurs

Η διαχείριση του παρόντος δικτυακού τόπου πραγματοποιείται από τη ΓΔ Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ
και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα-πλαίσιο για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (ΠΠΑΚ).

Τελευταία ενημέρωση: 11/02/2014 | Αρχή σελίδας