Kruimelpad

SOLVIT maakt ondernemingen het leven makkelijker door juridische problemen op te lossen

Augustus 2010

Zweedse pomp om zwembaden te reinigen

Als ondernemingen in ingewikkelde internationale situaties problemen ondervinden, kunnen ze de hulp inroepen van het SOLVIT-netwerk. Zo kreeg een Zweedse fabrikant van reinigingsmateriaal voor zwembaden de toestemming om in Frankrijk zijn producten te blijven verkopen, hoewel hem dat aanvankelijk verboden werd.

Frankrijk had een Zweedse firma in draagbare zwembadpompen de toegang geweigerd tot zijn markt. De maximale elektrische spanning van de pomp (12V wisselstroom) als er zich mensen in het water bevinden, was in overeenkomst met de EU-regels, maar Frankrijk stelde dat deze spanning zowel gold wanneer er mensen in het zwembad waren als bij een leeg zwembad. Het Zweedse bedrijf nam contact op met SOLVIT om de situatie uit te klaren, aangezien de regels niet langer duidelijk waren.

SOLVIT kwam erachter dat de Franse regel enkel van toepassing was op vaste pompen, terwijl de pompen van het Zweedse bedrijf draagbaar zijn en gebruikt worden op momenten dat niemand zich in het water bevindt. Dankzij deze opheldering door SOLVIT kreeg het Zweedse bedrijf de toestemming om te blijven verkopen in Frankrijk.

Het duurde 15 weken om de zaak op te lossen, maar gewoonlijk streeft SOLVIT ernaar om problemen van bedrijven in slechts 10 weken op te lossen, zodat de ondernemingen geen grote financiële verliezen lijden door lange wachttijden of aanslepende rechtszaken.

Alle Europese ondernemingen hebben het recht hun diensten en producten in andere EU-landen aan te bieden. De ingewikkelde regels en regelgevingen maken het dagelijkse zakenleven soms moeilijk. De dienst SOLVIT staat gratis ter beschikking van Europeanen die een vraag of klacht hebben over de Europese wetgeving. Als nationale of lokale overheden een fout hebben gemaakt of niet op de hoogte zijn van de Europese wetten, onderzoekt SOLVIT de zaak. Er zijn 30 SOLVIT-centra in Europa om ondernemingen te helpen die het gevoel hebben dat ze niet correct worden behandeld volgens de principes van de interne markt.

Meer informatie:

Alle succesverhalen

Naar boven
Maar wat is een MKB/KMO?

Belangrijkste programma's voor ondernemers

  • Internationaal zakendoen met Enterprise Europe Network
  • Begeleid toekomstige ondernemers met Erasmus for Young Entrepreneurs

Deze website wordt beheerd door het DG Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf
en gefinancierd door het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (KCI).

Laatste bijwerking: 13/03/2014 | Naar boven