Sökväg

Nurias dansskola blev verklighet tack vare ett mikrolån

April 2010

Nuria Venturas dröm om att öppna en egen dansskola i Barcelona blev verklighet tack vare mikrokrediter. "Utan mikrokrediterna hade jag inte kunnat öppna skolan – skolan ger mig stabilitet, den är min framtid."

Nuria Ventura är koreograf, konstnärlig ledare, flamencodansös och modern dansare liksom föreståndare för och professor på en dansskola. Hennes planer på att öppna en egen dansskola blev möjliga 2007 tack vare EU-finansierade mikrokrediter till ett värde av 25 000 euro som gav henne möjlighet att hyra lokalerna och renovera dem för skolans verksamhet.

Från början fanns där 20 studenter, men antalet har stigit till 60 på mindre än två år. "Jag önskar att skolan vore regionens ledande dansskola och förknippades med de bästa yrkesdansarna. Och jag skulle även vilja se antalet studenter stiga." Nurias skola skapar också sysselsättning; numera har hon tio deltidsanställda.

"Att få mikrokrediterna var enkelt: Jag presenterade min plan tillsammans med mitt CV, och de ansåg att planen var genomförbar. Jag hade också en tydlig affärsidé med anknuten yrkesutbildning, så jag blev utvald."

Ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation 2007–2013 erbjuder möjligheter för garanter av mikrokrediter via finansiella instrument som förvaltas av Europeiska investeringsfonden (EIF)English. Via instrumentet SMF-garantifaciliteten, “fönstret” för mikrokrediter, tillhandahåller EIF lånegarantier till mikrokreditorganisationer för lån på upp till 25 000 euro till mikroföretag (företag med upp till nio anställda).

Tack vare mikrokrediter med stöd från EU, ges många entreprenörer i Europa möjlighet att starta eller utveckla ett litet företag. MicroBank, den spanska banken La Caixas sociala bank, beviljar mikrokrediter garanterade av EU-program till personer som inte får låna av andra banker. På detta sätt får mindre gynnade personer möjlighet att utveckla sig själva och på sikt skapa jobb och öka produktionen.

Mer information:

 • Mikroföretag kan få detaljinformation om finansiella intermediärer som kan erbjuda lån via "fönstret" för mikrokrediter på webbsidan Access2finance.
 • Mer information om kommissionens politiska initiativ beträffande mikrokrediterDeutschEnglishfrançais

Alla framgångshistorier

Till början
Men vad är små och medelstora företag?

Nyheter

  Alla nyheterRSS

  Viktiga program för entreprenörer

  • Satsa internationellt med Enterprise Europe Network
  • Bli mentor för unga företagare med Erasmus for Young Entrepreneurs

  Webbplatsen förvaltas av GD Inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag
  och finansieras genom ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation (CIP).

  Senaste uppdatering: 04/02/2014 | Till början