Kruimelpad

Nuria’s dansschool werd werkelijkheid dankzij een microlening

April 2010

Dankzij een microkrediet kon Nuria Ventura haar droom verwezenlijken en in Barcelona haar eigen dansschool openen. “Zonder microkrediet was de school er niet geweest: de school betekent stabiliteit voor mij, ze is mijn toekomst.”

Nuria Ventura is niet alleen choreografe, artistiek directrice, flamenco- en hedendaags danseres, ze leidt ook een dansschool waar ze bovendien lesgeeft. Dankzij een door de EU gesteund microkrediet van 25 000 euro kon ze in 2007 haar ambitie waarmaken om een eigen dansschool te openen. Met het krediet kon ze een pand huren en renoveren voor de activiteiten van de school.

Het aantal studenten steeg in minder dan twee jaar van 20 tot 60. “Mijn wens is dat de school uitgroeit tot een vooraanstaande dansschool in de regio die met de beste professionals in het vak geassocieerd wordt, en ik wil het aantal studenten graag zien stijgen.” De school van Nuria schept ook werkgelegenheid: momenteel heeft ze 10 deeltijdse werknemers in dienst.

“Het microkrediet bekomen was doodeenvoudig: ik heb mijn plan en cv ingediend en het project werd levensvatbaar bevonden. Ik had ook een duidelijk ondernemingsconcept met een beroepsopleiding eraan verbonden, en zo werd ik geselecteerd.”

Het kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (2007-2013) biedt mogelijkheden voor microkredietgaranties via financiële instrumenten die door het Europees InvesteringsfondsEnglish worden beheerd. Uit hoofde van het instrument “MKB/KMO-microgarantiefaciliteit” verstrekt het EIF leninggaranties aan microkredietorganisaties voor leningen tot 25 000 euro aan micro-ondernemingen (ondernemingen met maximaal negen (9) werknemers).

Microkredieten die door de EU ondersteund worden, betekenen voor tal van ondernemers in Europa een kans om een klein bedrijf op te starten of te ontwikkelen. De MicroBank, de sociale bank van de Spaanse bank La Caixa, verstrekt de via EU-programma’s gegarandeerde microkredieten aan mensen die geen lening van andere banken kunnen bekomen. Op deze manier krijgen minder bevoorrechte mensen een kans om zich te ontwikkelen, meer jobs te creëren en hun productie op te voeren.

Meer informatie:

  • Op de website Access2finance vinden micro-ondernemingen meer details over de financiële intermediairs die leningen kunnen verstrekken in het kader van de deelfaciliteit voor microkredieten
  • Verdere informatie over de beleidsinitiatieven van de Commissie inzake microkredietDeutschEnglishfrançais

Alle succesverhalen

Naar boven
Maar wat is een MKB/KMO?

Belangrijkste programma's voor ondernemers

  • Internationaal zakendoen met Enterprise Europe Network
  • Begeleid toekomstige ondernemers met Erasmus for Young Entrepreneurs

Deze website wordt beheerd door het DG Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf
en gefinancierd door het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (KCI).

Laatste bijwerking: 04/02/2014 | Naar boven