Navigacijska pot


O nas
Vodja Predstavništva

Virtualno medijsko središče
Pošlji spletno stran prijateljemPošlji spletno stran prijateljemNatisniNatisni

Mediji lahko najdejo vse aktualne informacije v medijskem središču Evropske komisije. Kaj zagotavlja?

  • dnevna medijska sporočila Evropske komisije, izjave in govore evropskih komisarjev, napovednike dogodkov, ozadja tematik in srečanj, najpogostejša vprašanja in odgovore o aktualnih temah;
  • kontakte tiskovnih predstavnikov evropskih komisarjev in ostalih evropskih institucij;
  • spremljanje dnevne opoldanske novinarske konference Evropske komisije;  
  • dostop do brezplačnega foto in video gradiva evropskih institucij;
  • informacije o storitvah, ki jih medijem nudijo evropske institucije.

Koristne povezave:

RAPID je baza dnevnih sporočil Evropske komisije za medije, v katero so uvrščena vsa sporočila za medije, govori komisarjev in njihove izjave, dokumenti, ki razlagajo ozadje določene teme (t.i. MEMO) ter relevantni podatki evropskega statističnega urada Eurostata. Skladno s politiko uradnih jezikov EU so vsa sporočila za medije večinoma na voljo v vseh treh delovnih jezikih Evropske komisije – angleščini, francoščini in nemščini. V kolikor so sporočila prevedena v več jezikov, so jezikovne različice navedene.

RAPID sporočila razporeja po datumu objave, jih je pa možno iskati preko različnih iskalnikov. Vsak dan so informacije na voljo malo pred novinarsko konferenco ob 12. uri (ob približno 11.45) in se tekom dneva dopolnjujejo z aktualnimi novicami.

Vsak evropski komisar ima svojega tiskovnega predstavnika, ki skrbi za odnose z mediji in ima tudi pooblastilo, da govori v imenu evropskega komisarja. Če želite izjavo ali intervju z določenim komisarjem, poiščite kontakte njegovega tiskovnega predstavnika.

Seznam tiskovnih predstavnikov po posameznih področjih, njihovih kontaktov in Twitter profilov je na voljo tu.

V Bruslju se vsak dan dogaja veliko pomembnih dogodkov, sestankov, zasedanj in konferenc, na kaerih so sprejete številne odločitve. Pomembnejši dogodki in vsebinske pobude so uvrščeni v medinstitucionalni koledar z osnovnimi informacijami o tem, zakaj je tema pomembna, ter praktičnimi informacijami o programu ter o tem, kdaj in kje dogodki potekajo.

Generalni direktorat Evropske komisije za komuniciranje je pripravil vodič, ki nudi na enem mestu vrsto praktičnih informacij o delovanju tiskovne službe: kje potekajo tiskovne konference Evropske komisije, pojasnjujejo bruseljski novinarski žargon (IP, MEMO, Midday…), pravila navajanja virov (on the record, off the record, background), način pridobitve akreditacije in drugo. Uporaben vodič za tiste, ki občasno pridejo v Bruselj, in novinarje, ki začenjajo svoj dopisniški staž!

Europe by Satellite je medinstitucionalna avdio-vizualna služba, ki medijem preko spleta in satelita zagotavlja avdio-vizualni in slikovni material vseh glavnih evropskih institucij (Evropske komisije, Evropskega parlamenta, Sveta EU in Evropskega sveta). Prenaša vsakodnevno novinarsko konferenco Evropske komisije ob 12. uri, krije novinarske konference drugih evropskih institucij, denimo po zaključku zasedanja posameznega Sveta EU, izjave najvišjih predstavnikov evropskih institucij, plenarna zasedanja Evropskega parlamenta, obiske evropskih komisarjev v državah članicah. 

Oddaja na dveh kanalih, EbS in EbS+, ki ju lahko spremljate preko satelita kot televizijski program ali preko spleta. Preko spleta lahko neposredno dostopate do vseh posnetkov zadnjih 7 dni, starejši posnetki so dostopni v arhivu ali na zahtevo. EbS je viden po Evropi, v severni Afriki in na Bližnjem vzhodu. 

Ob 12. uri v živo prenaša novinarsko konferenco Evropske komisije (t. i. Midday Briefing) in po zaključku razreže vsebino konference po posameznih temah, tako da nudi hiter vpogled v tematike, ki so na določen dan zanimale bruseljske dopisnike. 

Vsebuje bogat nabor avdio (za radijske postaje) in fotografskega gradiva. Vse gradivo je na voljo brezplačno; avtorske pravice so urejene. 

Za napovedi dogodkov, ki jih bo spremljal EbS v posameznem tednu, za najboljše videe in fotografije prejšnjega tedna se naročite na ponedeljkov AV tedenski bilten

Ob obisku Evropske komisije lahko ob predhodni najavi/rezervaciji? studia opravite tudi radijski ali TV intervju, pripravite prispevek itd. Sodobni studii so na voljo brezplačno, avdio-vizualna služba vam ob njihovi uporabi po potrebi nudi tudi ustrezno tehnično pomoč. Pozor – potrebna je predhodna rezervacija na: 

Tel: 00 32 2 295 21 23
Audiovisual Planning office
Berlaymont -1/ME23
B - 1049 Brussels
Belgium

Uradni kanal Evropske komisije na portalu YouTube, na katerem objavlja video vsebine in filmčke svojih kampanj.

Eurobarometer je raziskava evropskega javnega mnenja, ki meri utrip o posameznih evropskih politikah na ravni EU, v državah članicah, državah kandidatkah in državah posebnega interesa (denimo državah enotnega gospodarskega prostora). Načeloma je posvečen posamezni politiki in temi, o kateri se želi pridobiti javno mnenje pred sprejemom določene odločitve ali pa se z Eurobarometrom meri učinke po uvedbi ukrepa. Tako ne meri le kvantitativnega utripa, ampak je pomembno orodje pri oblikovanju političnih odločitev. 

Nekajkrat letno je pripravljeno tudi nacionalno poročilo za posamezno državo (t. i. Standard Eurobarometer), ki obravnava splošna vprašanja, vezana na posamezno državo, kot so denimo prednosti članstva, občutek obveščenosti in vplivanja na EU zadeve itd. 

Posebna oblika so tudi hitri (t. i. Flash) Eurobarometri, ki so krajši in predstavijo določeno tematiko preko omejenega nabora vprašanj.

Nekateri komisarji redno pišejo svoje bloge in tako ponujajo osebnejši vpogled v svoje delo in področje, za katerega so pristojni. Pridružili so se jim tudi nekateri vodje predstavništev Evropske komisije v posameznih članicah.

Številne službe Evropske komisije obveščajo o svojih odločitvah, pobudah in razvoju dogodkov preko elektronskega biltena. Če želite spremljati aktualne informacije s področja posamezne politike, preverite ali služba izdaja elektronski bilten in se naročite nanj!

Veliko uporabnih informacij je tudi na:

Vsebuje vse informacije o EU. Pokriva delovanje Evropske komisije, Evropskega parlamenta, Sveta EU … Vsebuje več kot 28.000.000 strani in velja za enega največjih spletišč na svetu, zaradi česar je pogosto potrebnega kar nekaj raziskovanja, da se dokopljete do željenih informacij. Trenutno poteka proces čiščenja in racionalizacije številnih podstrani Europe. Pri iskanju si lahko pomagate z iskalnikom http://searcheuropa.eu/ ali še preprostejši namig: iskanje omejite preko brskalnika tako, da poleg iskane informacije vtipkate še "europa.eu"

Je del strežnika Europa, a vsebuje le informacije o delovanju, sestavi, pristojnostih in odločitvah Evropske komisije. Evropska komisija je sestavljena iz posameznih generalnih direktoratov – to so službe, ki pokrivajo posamezne politike (npr. generalni direktorat za okolje, generalni direktorat za kmetijstvo, itd.) – podobno kot ministrstva v nacionalni vladi.

V središču
Evropsko leto državljanov 2013: »Za Evropo gre. Za vas gre.«
Evropsko leto državljanov 2013: »Za Evropo gre. Za vas gre.«

Evropske institucije so leto 2013 razglasile za evropsko leto državljanov. Številni dogodki, ki se odvijajo po vseh državah članicah pod sloganom »Za Evropo gre. Za vas gre so posvečeni pojasnjevanju pravic in priložnosti...

Več ...

 

NE ZAMUDITE
KoledarPublikacije.

Zadnja sprememba: 19/04/2013  |Na vrh