Navigacijska pot


O nas
Vodja Predstavništva

Aktualno: Odobrena operativni program za Slovenijo za izvajanje kohezijske politike za 2014-2020 in program Interreg
Pošlji spletno stran prijateljemPošlji spletno stran prijateljemNatisniNatisni

16/12/2014 00:00:00

16. 12. 2014 - EU Sloveniji odobrila prek 3 milijarde evrov za raziskave, inovacije in vključujoč trg dela; 246 milijonov evrov evropskih sredstev namenjenih za čezmejno sodelovanje v Srednji Evropi.

 

Evropska komisija odobrila operativni program za Slovenijo za izvajanje kohezijske politike za obdobje 2014–2020 msw8 - 89 KB [89 KB]

  Evropska komisija odobrila operativni program za Slovenijo za izvajanje kohezijske politike za obdobje 2014–2020 msw8 - 89 KB [89 KB]

  Evropska komisija je odobrila operativni program za Slovenijo za izvajanje kohezijske politike za obdobje 2014–2020. Slovenija naj bi v tem obdobju iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Kohezijskega sklada in Evropskega socialnega sklada prejela 3,011 milijarde evrov

  Sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj bodo namenjena infrastrukturi za raziskave in inovacije, izboljšanju konkurenčnosti malih in srednje velikih podjetij ter hitrejšemu uvajanju visokohitrostnega širokopasovnega interneta. Evropska kohezijska sredstva bo Slovenija izkoristila za razvoj okoljske infrastrukture v vodnem sektorju, izboljšanje energijske učinkovitosti in uporabe obnovljivih virov energije, razvoj trajnostnega prometa v urbanih okoljih, izboljšanje cestnih in železniških povezav ter preprečevanje poplav. Evropski socialni sklad bo pripomogel k izboljšanju zaposlovanja dolgotrajno brezposelnih, mladih in starejših ter ljudi z nižjo izobrazbo. 

  Celotno sporočilo je v priponki .

   

  246 milijonov evrov evropskih sredstev za čezmejno sodelovanje v Srednji Evropi msw8 - 96 KB [96 KB]

  Evropska komisija je danes odobrila program Interreg, ki bo sodelovanju srednjeevropskih mest in regij v obdobju 2014–2020 namenil 246 milijonov evrov. Sredstva bodo podprla javne in zasebne organizacije, ki delujejo preko nacionalnih mej. Ključni poudarek bo predvsem na konkurenčnosti regij, energijski varčnosti, nizkoogljičnem gospodarstvu in zelenem prometu ter boljšem upravljanju kulturne dediščine in naravnih virov. Program obsega devet srednjeevropskih držav: Avstrijo, Češko, Italijo, Madžarsko, Nemčijo, Poljsko, Slovaško, Slovenijo in Hrvaško, ki se je programu kot nova članica EU pridružila letos. 

  Program Interreg je del kohezijske politike Evropske unije, ki od leta 2007 spodbuja čezmejno sodelovanje med mesti in regijami devetih srednjeevropskih držav. O prednostnih področjih novega programa Interreg za Srednjo Evropo so se sodelujoče države članice dogovorile na podlagi izčrpnih razprav v zadnjih treh letih. 

  Celotno sporočilo je v priponki msw8 - 96 KB [96 KB] .

  26. 11. 2014 - Program, ki naj bi spodbudil rast in povečal zaposlenost v Evropi brez ustvarjanja dodatnega dolga, bo vreden 315 milijard evrov. Namenjen bo povečanju naložb na ključnih strateških področjih, kot so energetika, transport, širokopasovne povezave, izobraževanje, raziskave in inovacije.

  Naložbeni načrt, ki ga je Evropska komisija pripravila skupaj z Evropsko investicijsko banko (EIB), sestavljajo trije glavni sklopi. Ustanovljen bo novi evropski sklad za strateške naložbe (EFSI), ki naj bi na podlagi jamstev, financiranih z javnimi sredstvi, v naslednjih treh letih (2015–2017) podprl za vsaj 315 milijard evrov dodatnih naložb.

  Drugi sklop vključuje pripravo verodostojnega nabora projektov v kombinaciji s programom tehnične pomoči za usmeritev naložb tja, kjer so najbolj potrebne.

  Tretji sklop pa predvideva pripravo načrta z ukrepi za odpravo regulativnih ozkih grl, s čimer bi Evropa postala bolj privlačna za naložbe.

  ESFI bo prav tako podpiral financiranje malih in srednje velikih podjetij z lastniškim oz. t.i. tveganim kapitalom. Tem podjetjem bo pomagal rešiti težave financiranja z zagotavljanjem višjih neposrednih naložb z lastniškim kapitalom ter z dodatnimi jamstvi za posojila.

  Po ocenah Evropske komisije bi lahko sveženj predlaganih ukrepov v naslednjih treh letih povečal BDP EU za dodatnih 330 do 410 milijard evrov in ustvaril do 1,3 milijona novih delovnih mest.

  7. 11. 2014 - V sredo, 12. novembra 2014, vljudno vabljeni na »COINVEST visokotehnološko investicijsko konferenco 2014– Balkan Venture Forum«.

  Konferenca COINVEST Venture Days 2014 bo sicer potekala od 11. do 13. novembra 2014 v Novi Gorici.

  Na letošnjem COINVESTu bodo predstavljena tako uspešna slovenska startup podjetja kot tudi 70 najbolj obetavnih regijskih predstavnikov. Dogodek naslavlja vse ključne priložnosti in tudi ovire, s katerimi se v regiji soočajo inovativna podjetja oziroma startupi.

   

  Med ključnimi EU govorci na glavnem odru bodo:

  • Nataša Goršek Mencin, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji,
  • Ulrich Grabenwarter,direktor iz Evropskega investicijskega sklada (EIF), in 
  • Jean-Noel Durvy, višji svetovalec Evropskega združenja poslovnih angelov (EBAN) in bivši direktor za inovacije pri Evropski komisiji.

   

  Govorca na vzporednih delavnicah »EU Venture Financing Day« o lastniških finančnih instrumentih iz EU programov COSME in Obzorje 2020 pa bosta:

  • Jean-Noel Durvy, višji svetovalec Evropskega združenja poslovnih angelov (EBAN) in bivši direktor za inovacije pri Evropski komisiji, in
  • Ulla Hudina, namestnica vodje Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

  Celoten program konference je na voljo na povezavi http://www.coinvest.si/.

   

  Sporočilo za javnost po dogodku je na voljo v priponki msw12 - 5 MB [5 MB] .

   

  29. 9. 2014 - Letališki rentgen v kovčku Martina Krpana zazna čudno belo snov, ropar Cefizelj bi rad v tujini odprl bančni račun, teta Pehta pa mora Evropski patentni urad prepričati, da so njene kapljice originalna iznajdba.

  To so le nekatere od situacij nove spletne aplikacije Besede junakov, ki smo jo pripravili na Predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji.

  "V pravljicah in bajkah so junaki tisti, ki drugim pogosto priskočijo na pomoč. Tokrat pa pomoč in informacije o EU potrebujejo ravno oni. V spletnem stripovskem natečaju bodo slovenski junaki poskusili v EU registrirati svoje vozilo, odpreti bančni račun v tujini, zaščititi svoje intelektualne pravice in podobno," pojasnjuje Nataša Goršek Mencin, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, in dodaja: "Uspeh prejšnje aplikacije EU piflar, ki smo jo pripravili ob 10. obletnici članstva Slovenije v EU, nas je spodbudil, da komunikacijo na družbenih medijihnadaljujemo s kombiniranjem informativnih in zabavnih vsebin."

  Aplikacija Besede junakov v dvanajstih zaporednih tednih prinaša dvanajst situacij, ki na zanimiv način osvetljujejo različna področja življenja v Evropski uniji. Uporabniki lahko dokončajo strip in se tako potegujejo za glavni nagradi[1] po mnenju strokovne žirije in po številu všečkov uporabnikov.

  Boštjan Gorenc Pižama, član strokovne žirije, pravi: "Nihče od nas nima težav s prepoznavanjem Big Bena, Eifflovega stolpa in malega manekenčka, ki veselo prazni mehur sredi Bruslja. Obstajajo pa tudi drugi vidiki EU, ki bi nam lahko prišli prav, a zanje nemara ne vemo. Besede junakov s humorjem razkrivajo elemente evropske zakonodaje, da bomo tudi sami znali v svoj prid izkoristiti, kar nam dobrega ponuja."

  V natečaju lahko sodelujete od 29. septembra do 21. decembra 2014. Dovolite svoji ustvarjalnosti, da pokuka na plano, in radovednosti, da se poteši s čim več koristnimi napotki. Zagotavljamo vam, da boste ob prebiranju stripov ostalih uporabnikov trenirali tudi smejalne mišice. Vse to na: www.besedejunakov.eu   

  Kontakt za medije: Maja Pavlović, maja.pavlovic@ec.europa.eu, 01/252 88 13   

  (1) Glavni nagradi sta ASUS Transformer Book T100TA , vsak teden pa bosta dva sodelujoča dobila tudi praktični nagradi. Vedno bo eno nagrado določila žirija, drugo pa občinstvo. 

   

  22. 9. 2014 - V sodelovanju s Francoskim inštitutom, Italijanskim inštitutom, španskim Instititom Cervantes ter nemškim Goethe-Institutom bomo za slovenske šole v dopoldanskem času organizirali jezikovni potep. Učenci se bodo lahko na lokacijah sodelujočih partnerjev seznanjali z evropsko jezikovno dediščino in večjezičnostjo ter izvedeli marsikaj zanimivega o evropskih jezikih in kulturah. Prav tako bodo lahko sodelovali v pestrih jezikovnih igricah in se v končnem žrebanju potegovali za privlačne praktične nagrade.

  V Tednu jezikov bo pred Hišo EU (Breg 14, Ljubljana) postavljena stojnica z informacijami o jezikih v Evropi, obiskovalci pa se bodo lahko preizkusili tudi v jezikovnem kvizu in si prislužili praktične promocijske nagrade. Poleg tega bo vse dni na voljo Knjižnica pod krošnjami, ki v branje ponuja dela številnih evropskih avtorjev. V petek pa bo poleg predstavitve jezikovnih inštitutov ter žrebanja in podelitve nagrad za učence potekala tudi interaktivna in zabavna improvizirana predstava društva IMPRO.

  Jezikovni potep je namenjen zlasti zadnji triadi osnovnih šol. Če se zanimate za sodelovanje, lahko svoj razred ali skupino učencev do 30 oseb prijavite med 8. in 12. septembrom (9.00–15.00) na telefonski številki 01/2528 843. Vsi ostali obiskovalci pa ste vabljeni, da nas obiščete pred Hišo EU, kjer boste na stojnici lahko izvedeli marsikaj zanimivega o evropski jezikovni različnosti ter se v jezikovnem kvizu potegovali za privlačno nagrado.

  Koledar dogodkov je na voljo tukaj [722 KB] .

  Vabljeni!

  Ozadje:

  Vsako leto 26. septembra po vsej Evropi praznujemo evropski dan jezikov, ki ga je Svet Evrope prvič razglasil v evropskem letu jezikov leta 2001. Ta dan je namenjen osveščanju javnosti o bogati kulturni in jezikovni različnosti v Evropi ter o pomenu učenja jezikov za utrjevanje evropskih načel strpnosti in medsebojnega razumevanja. Cilj pobude je tudi spodbujanje učenja jezikov in vseživljenjskega učenja. Znanje jezikov odpira vrata v študijsko in poklicno mobilnost, širi obzorja in ruši kulturne stereotipe. Evropska unija ima 28 držav članic, 24 uradnih jezikov, med katerimi je od leta 2004 tudi slovenščina, in tri pisave. Poleg tega se v EU govori več kot 60 regionalnih in manjšinskih jezikov, migracijski tokovi pa še dodatno prispevajo k široki paleti jezikov v Evropi.

  Evropski dan jezikov želi posebej opozoriti na manj razširjene jezike, ki se jih ljudje redkeje učijo, in na pomen varovanja ogroženih jezikov. Varstvo pogosto ogroženih regionalnih in manjšinskih jezikov zagotavljata dve pomembni mednarodni listini Sveta Evrope: Evropska listina o regionalnih ali manjšinskih jezikih in Okvirna konvencija za varstvo narodnih manjših, ki spodbujata tudi ohranitev in razvoj evropskega kulturnega bogastva in tradicij.

  Večjezičnost je eno od temeljnih načel Evropske unije, zapisano v prvi uredbi Sveta iz leta 1958 in vključeno v Listino EU o temeljnih pravicah. Evropska komisija s svojo jezikovno politiko spodbuja večjezičnost in se zavzema za to, da bi vsak državljan EU poleg maternega znal vsaj dva tuja jezika.  

  12. 9. 2014 - Tudi letos smo pripravili pester program, tokrat pod sloganom Naše ulice, naše odločitve. Svoj življenjski prostor namreč lahko preuredimo tako, da na prvem mestu ne bodo avtomobili, temveč ljudje. Kot poudarja evropski komisar za okolje Janez Potočnik, se v evropskih mestih prebivalci srečujejo z veliko onesnaženostjo zraka, prometnimi zastoji, visoko ravnjo hrupa, pomanjkanjem vode in odpadki. Zato Evropska komisija spodbuja premišljeno uporabo osebnih vozil in čistejšo obliko prometa.

  V Hiši EU na Bregu 14 v Ljubljani se bodo med 16. in 22. septembrom 2014 odvili številni dogodki. Obiskovalcem bo vsak dan bo na voljo Evropska knjižnica pod krošnjami, lahko boste zavrteli kolo sreče in preizkusili svoje znanje o EU ali pa se pomudili na delavnicah Smetumet. V torek vabljeni k izdelavi iger iz odpadnih materialov, zlasti takih iger, ki se jih je mogoče igrati na ulici. Na sredini delavnici se boste naučili izdelati torbico ali denarnico iz kosov odpadne cerade, v četrtek pa boste lahko naredili svoje unikatne zvezke, origami ovitke in kazalke.

  Najmlajše in njihove starše vabimo, da se nam v torek, 16. septembra ob 17. uri pridružite pred Hišo EU, kjer bo potekala igrica na prostem. Sneguljčica bo otroke nevsiljivo opozorila na posledice podnebnih sprememb in nenadzorovano zastrupljanje okolja. A brez hudobne mačehe, magičnega zrcala, hudomušnih palčkov in odrešitelja tudi tokrat ne bo šlo. V primeru slabega vremena bo igrica v bližnjem Mini Teatru.

  Pričakujemo vas na Bregu 14 v Ljubljani, na ulici, kjer je doma Hiša EU.

  Celoten program evropskega tedna mobilnosti je dostopen v priponki pdf - 839 KB [839 KB] .

  Raznolik program v evropskem tednu mobilnosti obiskovalcem širom Slovenije ponujajo tudi informacijske točke Europe Direct po Sloveniji. Še posebej pester program pripravljajo v Celju, kjer se jim 17. septembra lahko pridružite pri pohodu z baklami na Anski vrh, 20. septembra pa na ustvarjalni delavnici iz odpadnih materialov ter veliki stand up komediji.

  Celoten program informacijskih točk Europe Direct je dostopen v priponki msw8 - 50 KB [50 KB] .

  5. 9. 2014 - V sodelovanju s Francoskim inštitutom, Italijanskim inštitutom, španskim Instititom Cervantes ter nemškim Goethe-Institutom bomo za slovenske šole v dopoldanskem času organizirali jezikovni potep. Učenci se bodo lahko na lokacijah sodelujočih partnerjev seznanjali z evropsko jezikovno dediščino in večjezičnostjo ter izvedeli marsikaj zanimivega o evropskih jezikih in kulturah. Prav tako bodo lahko sodelovali v pestrih jezikovnih igricah in se v končnem žrebanju potegovali za privlačne praktične nagrade.

  V Tednu jezikov bo pred Hišo EU (Breg 14, Ljubljana) postavljena stojnica z informacijami o jezikih v Evropi, obiskovalci pa se bodo lahko preizkusili tudi v jezikovnem kvizu in si prislužili praktične promocijske nagrade. Poleg tega bo vse dni na voljo Knjižnica pod krošnjami, ki v branje ponuja dela številnih evropskih avtorjev. V petek pa bo poleg predstavitve jezikovnih inštitutov ter žrebanja in podelitve nagrad za učence potekala tudi interaktivna in zabavna improvizirana predstava društva IMPRO.

  Jezikovni potep je namenjen zlasti zadnji triadi osnovnih šol. Če se zanimate za sodelovanje, lahko svoj razred ali skupino učencev do 30 oseb prijavite med 8. in 12. septembrom (9.00–15.00) na telefonski številki 01/2528 843. Vsi ostali obiskovalci pa ste vabljeni, da nas obiščete pred Hišo EU, kjer boste na stojnici lahko izvedeli marsikaj zanimivega o evropski jezikovni različnosti ter se v jezikovnem kvizu potegovali za privlačno nagrado.

  Koledar dogodkov je na voljo tukaj pdf - 722 KB [722 KB] .

  Vabljeni!

  Ozadje:

  Vsako leto 26. septembra po vsej Evropi praznujemo evropski dan jezikov, ki ga je Svet Evrope prvič razglasil v evropskem letu jezikov leta 2001. Ta dan je namenjen osveščanju javnosti o bogati kulturni in jezikovni različnosti v Evropi ter o pomenu učenja jezikov za utrjevanje evropskih načel strpnosti in medsebojnega razumevanja. Cilj pobude je tudi spodbujanje učenja jezikov in vseživljenjskega učenja. Znanje jezikov odpira vrata v študijsko in poklicno mobilnost, širi obzorja in ruši kulturne stereotipe. Evropska unija ima 28 držav članic, 24 uradnih jezikov, med katerimi je od leta 2004 tudi slovenščina, in tri pisave. Poleg tega se v EU govori več kot 60 regionalnih in manjšinskih jezikov, migracijski tokovi pa še dodatno prispevajo k široki paleti jezikov v Evropi.

  Evropski dan jezikov želi posebej opozoriti na manj razširjene jezike, ki se jih ljudje redkeje učijo, in na pomen varovanja ogroženih jezikov. Varstvo pogosto ogroženih regionalnih in manjšinskih jezikov zagotavljata dve pomembni mednarodni listini Sveta Evrope: Evropska listina o regionalnih ali manjšinskih jezikih in Okvirna konvencija za varstvo narodnih manjših, ki spodbujata tudi ohranitev in razvoj evropskega kulturnega bogastva in tradicij.

  Večjezičnost je eno od temeljnih načel Evropske unije, zapisano v prvi uredbi Sveta iz leta 1958 in vključeno v Listino EU o temeljnih pravicah. Evropska komisija s svojo jezikovno politiko spodbuja večjezičnost in se zavzema za to, da bi vsak državljan EU poleg maternega znal vsaj dva tuja jezika.

   

  V središču
  Nova Evropska komisija (2014 – 2019)
  Nova Evropska komisija (2014 – 2019)

  Nova Evropska komisija pod vodstvom Jeana-Clauda Junckerja je s 1. novembrom 2014 uradno prevzela naloge.

  Več ...

   

  NE ZAMUDITE
  KoledarPublikacije.

  Zadnja sprememba: 17/12/2014  |Na vrh