Navigacijska pot


O nas
Vodja Predstavništva

Mesec enotnega trga - 23.9.- 23.10.2013
Pošlji spletno stran prijateljemPošlji spletno stran prijateljemNatisniNatisni

22/10/2013 00:00:00

Pridružite se spletni razpravi o enotnem trgu in sooblikujte prihodnost Evrope!  23. 10. 2013 bo potekala zaključna razprava z evropskim komisarjem za notranji trg in storitve Michelom Barnierjem.

  Mesec enotnega trga - 23.9.- 23.10.2013

  Razpravo bo mogoče ob 13.00 spremljati v živo na televizijskem kanalu Euronews in spletni strani meseca enotnega trga. 

  Mesec enotnega trga

  Med 23. septembrom in 23. oktobrom Evropska unija organizira spletno razpravo o izboljšanju enotnega trga, med voditelji in strokovnjaki EU ter vami. Razprava poteka v 24 jezikih EU in je osredotočena na štiri ključna področja: zaposlitev, socialne pravice, banke in e-poslovanje.

  Imate idejo, kako bi lahko spremenili Evropo ali predlog za uvedbo novih politik v EU? EU želi slišati vaše ideje in predloge o pomembnih temah, ki zadevajo naše vsakodnevno življenje. Na spletni strani meseca enotnega trga lahko posredujete svoje predloge in ideje o tem, kako bi izboljšali delovanje enotnega trga EU.

  V mesecu enotnega trga zbiramo ideje in predloge o štirih področjih enotnega trga, ki vplivajo na vsakdanje življenje državljanov:

  • Zaposlitev (23. – 25. september): Kako v EU lažje najti delo ali ustanoviti podjetje?
  • Socialne pravice (30. september – 2. oktober): Katere dopolnitve socialnih pravic na področju pokojnin, zdravstva in javnih storitev potrebujemo?
  • Banke (7. oktober – 9. oktober): Kako izboljšati zaščito osebnih bančnih depozitov? Kako preprečiti novo finančno krizo in kako zagotoviti, da bodo banke pravilno vlagale denar?
  • E-poslovanje (14. oktober – 16. oktober): Kako preprosto prodajati, kupovati ali dostavljati izdelke preko spleta čez mejo? Koliko so podatki, ki jih delimo na družbenih omrežjih, zaščiteni?

  Spletna razprava predstavlja interaktivno platformo in je namenjena razpravi o vaših predlogih ter upoštevanju zbranih predlogov pri oblikovanju novih politik EU na področju enotnega trga. Omogoča in spodbuja razpravo državljanov z drugimi državljani, podjetji, strokovnjaki, nevladnimi organizacijami ter visokimi predstavniki EU in nacionalnimi oblikovalci politik v 24 jezikih EU.

  Kaj se bo zgodilo z vašimi predlogi?

  Televizijski kanal Euronews jih bo v obliki povzetkov razprav predstavil visokim predstavnikom EU in predstavnikom civilne družbe. Izdano bo tudi končno poročilo, ki ga bo Evropska komisija upoštevala pri pripravi zakonodajnih predlogov v prihodnje.

  Kaj je enotni trg in zakaj razprava o njegovih spremembah?

  Enotni notranji trg je bil leta 1992 dostopen 345 milijonom Evropejcem, danes pa na njegovem območju živi 500 milijonov ljudi. Ima največji bruto domači proizvod na svetu, ki znaša 12, 6 bilijona evrov.

  Zaradi delujočega enotnega trga so se denimo stroški mobilne telefonije zmanjšali za 70% , stroški letalskih prevozov pa za 40%. Kljub temu pri čezmejnem trgovanju v EU ostaja precej ovir. Tako 9 od 10 podjetij še vedno ne izvaža, večina izvoznih podjetij pa izvaža v največ tri države EU.

  Cilj meseca enotnega trga je zato vključiti državljane, organizacije in podjetja po vsej EU v razpravo o tem, katere spremembe so potrebne za okrepitev in izboljšanje notranjega trga.

  Več:

  V središču
  Evropsko leto državljanov 2013: »Za Evropo gre. Za vas gre.«
  Evropsko leto državljanov 2013: »Za Evropo gre. Za vas gre.«

  Evropske institucije so leto 2013 razglasile za evropsko leto državljanov. Številni dogodki, ki se odvijajo po vseh državah članicah pod sloganom »Za Evropo gre. Za vas gre so posvečeni pojasnjevanju pravic in priložnosti...

  Več ...

   

  NE ZAMUDITE
  KoledarPublikacije.

  Zadnja sprememba: 22/10/2013  |Na vrh