Navigacijska pot


O nas
Vodja Predstavništva

Govor predsednika Evropske komisije Barrosa o stanju v Uniji 2013
Pošlji spletno stran prijateljemPošlji spletno stran prijateljemNatisniNatisni

11/09/2013 00:00:00

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je danes v nagovoru v Evropskem parlamentu v Strasbourgu predstavil svoj pogled na stanje Evropske unije, ki mu je sledila razprava s poslanci. V govoru je poudaril potrebo o resnični vseevropski politični razpravi pred naslednjimi volitvami v Evropski parlament leta 2014.

  Govor predsednika Evropske komisije Barrosa o stanju v Uniji 2013

  Predsednik Barroso je pozval h krepitvi evropske integracije ter preseganju ideoloških in nacionalnih delitev ter ozkogledih interesov. Vse, ki jim Evropa ni všeč, je povabil, naj se ne obrnejo stran od nje, temveč naj jo raje skušajo izboljšati. Poudaril je tudi svojo zavezanost spoštovanju načela subsidiarnosti: Evropa naj se osredotoča na tiste ukrepe, pri katerih lahko zagotovi največ dodane vrednosti, in se umakne tam, kjer njeno ukrepanje ni nujno. 

  Barroso je predstavil dosežke Evropske unije pri premagovanju krize v zadnjih petih letih od propada banke Lehman Brothers ter izpostavil nekatere najnovejše podatke, ki kažejo, da so odgovori EU na krizo vse bolj prepričljivi. Poudaril je, da je Evropa na pravi poti, vendar okrevanje gospodarstva še ni zaključeno. Največje tveganjeje po njegovem mnenju politično – pomanjkanje stabilnosti in odločnosti, predvsem glede izvajanja reform. Dejal je še, da smo nadaljnja prizadevanja dolžni vsem tistim, za katere okrevanje še ni dosegljivo ali od njega doslej še niso imeli koristi, zlasti pa 26 milijonom brezposelnih Evropejcev, med katerimi je tudi veliko mladih. 

  Izpostavil je še ključna področja, kjer so potrebna dodatna prizadevanja, da se lahko delo zaključi še v tem mandatu Evropskega parlamenta. To so zlasti bančna unija, predlogi na področju enotnega trga in telekomunikacij, trgovinski sporazumi, financiranje gospodarstva, večletni finančni okvir in socialna razsežnost Unije. Opozoril je, da državljanov ne bodo prepričale prazne obljube, temveč le konkretni skupni dosežki. Naslednji dan pa je  predsednik Barroso v intervjuju za Euronews odgovarjal na vprašanja, ki so mu jih zastavili državljani o vsebini govora o stanju v Uniji.

  Več:

  V središču
  Evropsko leto državljanov 2013: »Za Evropo gre. Za vas gre.«
  Evropsko leto državljanov 2013: »Za Evropo gre. Za vas gre.«

  Evropske institucije so leto 2013 razglasile za evropsko leto državljanov. Številni dogodki, ki se odvijajo po vseh državah članicah pod sloganom »Za Evropo gre. Za vas gre so posvečeni pojasnjevanju pravic in priložnosti...

  Več ...

   

  NE ZAMUDITE
  KoledarPublikacije.

  Zadnja sprememba: 20/09/2013  |Na vrh