Navigacijska pot


O nas
Vodja Predstavništva

Javna razprava o evropskem pristopu k insolventnosti podjetij
Pošlji spletno stran prijateljemPošlji spletno stran prijateljemNatisniNatisni

05/07/2013 00:00:00

Evropska komisija je začela javno posvetovanje o evropskem pristopu k poslovnemu neuspehu in insolventnosti, ki se osredotoča na vprašanja, kako zdravim podjetjem omogočiti preživetje in poštenim podjetnikom ponuditi drugo priložnost, ob tem pa zaščititi pravice upnikov do povračila denarja.

  Javna razprava o evropskem pristopu k insolventnosti podjetij

  Postopki morajo biti hitri in učinkoviti ter v interesu tako dolžnikov kot upnikov, hkrati pa morajo pomagati ohranjati delovna mesta, pomagati dobaviteljem, da obdržijo kupce, in lastnikom, da ohranijo vrednost podjetij, ki so sposobna preživeti. 

  Razhajanja med nacionalnimi zakonodajami o insolventnosti lahko ustvarijo pravno negotovost in neprijazno poslovno okolje. Ključna vprašanja so čas, ki je potreben za poravnavo dolgov, pogoji za začetek postopkov, izpolnitev zahtevkov in pravila za načrte prestrukturiranja. To lahko negativno vpliva na čezmejne naložbe. Namen danes objavljenega posvetovanja je zbrati mnenja deležnikov o tem, kako se najbolje spoprijeti s temi izzivi. 

  Posvetovanje obravnava tudi pravila o izvajanju poklica likvidacijskega upravitelja. Hkrati odpira razpravo o tem, ali veljavna pravila o nalogah in odgovornosti direktorjev v primeru insolventnosti ustvarjajo probleme v praksi ter ali bi bilo treba uvesti pravila na ravni EU, ki bi menedžerjem, obsojenim goljufij v eni državi, onemogočila vodenje podjetja v drugi državi. Posvetovanje vključuje še vprašanje, ali pravna negotovost, ki izhaja iz različnih pogojev, pod katerimi se dejanje insolventnega dolžnika, ki je škodljivo za njegove upnike, lahko prepreči na nacionalnih sodiščih, ustvarja probleme v praksi. 

  Predlagana posodobitev uredbe o insolventnosti EU iz leta 2000 je prvi pomemben korak, da se zakonodaja EU o insolventnosti prilagodi izzivom 21. stoletja. Hkrati pa je jasno, da zgolj revizija uredbe ne zadostuje za obravnavo temeljnih izzivov čezmejne insolventnosti, kot se včasih pokažejo zaradi razlik v nacionalnih zakonodajah o insolventnosti. Zato se je s sporočilom, ki ga je Komisija sprejela skupaj s predlogom uredbe o insolventnosti decembra 2012, začela razprava o novem pristopu EU k poslovnemu neuspehu v kontekstu različnih nacionalnih pravil o insolventnosti. Danes začeto posvetovanje je nadaljevanje tega procesa.

   Zainteresirane strani lahko svoje poglede posredujejo do 11. oktobra 2013 na spletnem naslovu: http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=InsolvencyTwo

   Več:

   

   

  V središču
  Evropsko leto državljanov 2013: »Za Evropo gre. Za vas gre.«
  Evropsko leto državljanov 2013: »Za Evropo gre. Za vas gre.«

  Evropske institucije so leto 2013 razglasile za evropsko leto državljanov. Številni dogodki, ki se odvijajo po vseh državah članicah pod sloganom »Za Evropo gre. Za vas gre so posvečeni pojasnjevanju pravic in priložnosti...

  Več ...

   

  NE ZAMUDITE
  KoledarPublikacije.

  Zadnja sprememba: 16/08/2013  |Na vrh