Navigacijska pot


O nas
Vodja Predstavništva

Predsednik Komisije Barroso sprejel slovensko premierko Bratuškovo
Pošlji spletno stran prijateljemPošlji spletno stran prijateljemNatisniNatisni

09/04/2013 00:00:00

V torek, 9. aprila 2013, je predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso v Bruslju sprejel predsednico Vlade RS Alenko Bratušek. V ospredju pogovorov so bile gospodarske razmere v EU in ukrepi, ki jih namerava slovenska vlada predložiti, da bi izboljšala gospodarske razmere v Sloveniji.

  Predsednik Komisije Barroso sprejel slovensko premierko Bratuškovo

  Pogovarjala sta se o tudi o vprašanjih fiskalne konsolidacije in presežnega javnofinančnega primanjkljaja ter o brezposelnosti in socialni razsežnosti krize. Pred  junijskim Evropskim svetom sta izmenjala tudi stališča o prihodnosti ekonomsko-monetarne unije.

  Objavljamo glavne poudarke predsednika Barrosa, ki jih je podal po srečanju s slovensko predsednico vlade:

  "Pogovor z gospo Bratušek o razmerah v Sloveniji je bil zelo odkrit in konstruktiven. Slovenija se sooča z zahtevno nalogo, ki vključuje ne le pripravo in izvajanje potrebnih reform, temveč tudi oblikovanje potrebnega nacionalnega soglasja o nujnosti teh reform.

  V Sloveniji, enako kot v vseh državah članicah, je treba razlikovati med reševanjem krize na eni strani ter postopnim procesom gradnje nove finančne arhitekture in polaganju trdnih temeljev za naše gospodarstvo na drugi. Potrebujemo oboje. Potrebujemo takojšnje, nujne ukrepe za preprečevanje prihodnjih kriz, hkrati pa potrebujemo hitro konsolidacijo javnih financ, ki ne bo ovirala trajne gospodarske rasti.

  Občudujem odločenost predsednice vlade, da okrepi slovensko gospodarstvo. Kot sem že omenil, sva se zelo odkrito pogovorila in predsednica vlade je poudarila, da se je pripravljena aktivno spoprijeti s težavami v svoji državi. Menim, da je to zelo pomembno tudi z vidika zbiranja potrebne politične podpore za ukrepe. Prepričan sem, da bo Slovenija kos tem izzivom. Rad bi tudi poudaril, da bo Evropska komisija še naprej podpirala prizadevanja Slovenije, ji pomagala in z njo sodelovala v duhu odprtega in konstruktivnega partnerstva.

  Slovenija potrebuje ustrezno prilagojene ukrepe, da bi dosegla trajno rast svojega gospodarstva. Za ta vprašanja ni univerzalne rešitve, ki bi jo lahko uporabili v vseh članicah območja evra, saj ima vsaka od njih svoje posebnosti. S predsednico vlade sva danes govorila o načrtih slovenske vlade za doseganje rasti in strukturnih reform in ob tem izrazila strinjanje, da je za vzpostavitev verodostojnosti potrebna konkretna reformna strategija, ki bo naslovila ne le vprašanje specifičnega položaja bančnega sektorja, ampak tudi glavne makroekonomske ovire za gospodarsko rast.

  Pozdravljam torej namere slovenske vlade, da predstavi celovit načrt za reševanje odprtih vprašanj v programu stabilnosti in nacionalnem programu reform, ki bosta pripravljena v kratkem. Vsekakor je v interesu Slovenije in njene nove vlade, da dokažeta zavezanost izvajanju reform v zelo bližnji prihodnosti."

  Več:

  V središču
  Evropsko leto državljanov 2013: »Za Evropo gre. Za vas gre.«
  Evropsko leto državljanov 2013: »Za Evropo gre. Za vas gre.«

  Evropske institucije so leto 2013 razglasile za evropsko leto državljanov. Številni dogodki, ki se odvijajo po vseh državah članicah pod sloganom »Za Evropo gre. Za vas gre so posvečeni pojasnjevanju pravic in priložnosti...

  Več ...

   

  NE ZAMUDITE
  KoledarPublikacije.

  Zadnja sprememba: 11/04/2013  |Na vrh