Navigacijska pot


O nas
Vodja Predstavništva

Mednarodni dan voda: evropski komisar za okolje Potočnik na posvetu v Ljubljani o načrtu za varovanje evropskih voda
Pošlji spletno stran prijateljemPošlji spletno stran prijateljemNatisniNatisni

21/03/2013 15:00:02

Na posvetu "Voda kot priložnost za trajnostni razvoj in mednarodno sodelovanje Slovenije", ki bo potekal 25. marca 2013, bo evropski komisar za okolje Janez Potočnik predstavil nekatere globalne izzive ter ključne pobude Evropske komisije na področju voda, kot je načrt za varovanje evropskih vodnih virov. 

  Mednarodni dan voda: evropski komisar za okolje Potočnik na posvetu v Ljubljani o načrtu za varovanje evropskih voda

  Posvet, ki bo potekal ob mednarodnem dnevu voda (22. marca 2013), organizirata Ministrstvo za zunanje zadeve ter Ministrstvo za kmetijstvo in okolje v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije. V razpravi, v kateri bosta poleg komisarja Potočnika med drugim sodelovala tudi predsednik RS Borut Pahor in dr. Lučka Kajfež Bogataj, članica Svetovnega partnerstva za vodo, bodo razpravljavci pregledali slovenske dobre prakse, neizkoriščene potenciale, pomanjkljivosti v sistemu, priložnosti za uveljavljanje že obstoječe slovenske ekspertize v mednarodnem okolju ter smotrnosti oblikovanja slovenskega vodnega partnerstva za krepitev konkurenčnosti gospodarstva.

  Posvet bo potekal v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije in je odprt za javnost. 

  Več:

  • Program posveta
  • govor evropskega komisarja za okolje Janeza Potočnika na posvetu (velja govorjena beseda)

  Načrt za varovanje evropskih voda: trajnostna oskrba in ravnovesje tudi s pomočjo inovacij

  Varovanje evropskih vodnih virov je aktualna tematika okoljevarstvene politike EU, saj je Evropska komisija lani v središče pozornosti okoljske politike uvrstila prav vodo. Kakovost voda v EU je namreč kljub izboljšavam v zadnjih letih nezadovoljiva. Prav tako zaskrbljujoča je tudi količina vode, saj se številne evropske države soočajo bodisi s pomanjkanjem vode ali s poplavami.  

  Obsežna posvetovanja o stanju voda je Komisija novembra 2012 zaključila s predstavitvijo načrta za varovanje evropskih vodnih virov, t.j. dolgoročne strategije za zagotavljanje, da je na voljo dovolj kakovostne vode za potrebe ljudi, gospodarstva in okolja.

  Načrt pomeni nadgradnjo obstoječe okvirne direktive o vodah iz leta 2000, ki si je za cilj postavila dobro stanje vseh voda (jezer, rek, potokov in podtalnice) do leta 2015.

  Zaradi številnih novih izzivov, ki so se pojavili v vmesnem obdobju, in tudi zaradi vrzeli v obstoječi zakonodaji tako načrt direktivo dopolnjuje z ukrepi za učinkovitejšo zaščito vodnih virov in z ukrepi, ki bi Evropi omogočili, da postane bolj gospodarna z vodnimi viri. Tako denimo načrt predvideva, da države članice določijo načrte računov za vodo in vodne učinkovitosti ter da se na ravni EU razvijejo standardi za ponovno uporabo vode.

  Načrt o vodah pa tudi poudarja, da pri ohranjanju voda ne gre le za varstvo okolja, zdravje in dobro počutje. Gre tudi za gospodarsko rast in blaginjo. Zato načrt načenja tudi vprašanja o zagotavljanju,  da vodna industrija EU v celoti razvije svoj potencial rasti in da lahko vsi gospodarski sektorji, ki so odvisni od razpoložljivosti voda določene kakovosti, pri tem uspevajo z ustvarjanjem rasti in delovnih mest.

  Izvajanje predlogov, opisanih v načrtu, bo temeljilo na skupni strategiji izvajanja okvirne direktive o vodah. V proces so vključeni države članice, nevladne organizacije in podjetja. Hkrati načrt temelji na partnerstvu za inovacije v zvezi z vodo, ki se je začelo maja 2012.

  Predstavniki medijev naj svojo navzočnost potrdijo na elektronski naslov pr.mzz@gov.sido petka, 22. marca 2013.
  V središču
  Evropsko leto državljanov 2013: »Za Evropo gre. Za vas gre.«
  Evropsko leto državljanov 2013: »Za Evropo gre. Za vas gre.«

  Evropske institucije so leto 2013 razglasile za evropsko leto državljanov. Številni dogodki, ki se odvijajo po vseh državah članicah pod sloganom »Za Evropo gre. Za vas gre so posvečeni pojasnjevanju pravic in priložnosti...

  Več ...

   

  NE ZAMUDITE
  KoledarPublikacije.

  Zadnja sprememba: 10/05/2013  |Na vrh