Navigacijska pot


O nas
Vodja Predstavništva

Evropska komisija zanika povezavo, da bi predlog direktive o koncesijah vodil v privatizacijo oskrbe z vodo
Pošlji spletno stran prijateljemPošlji spletno stran prijateljemNatisniNatisni

22/02/2013 00:00:00

Evropska komisija  ne vodi nobene politike, ki bi države silila v privatizacijo storitev oskrbe z vodo, sta v skupni izjavi (v priponki) kot odziv na poročanje medijev o tem, da predlog direktive za podeljevanje koncesijskih pogodb vodi v privatizacijo oskrbe z vodo, poudarila evropski komisar za okolje Potočnik in evropski komisar za notranji trg in storitve Barnier.

  Evropska komisija zanika povezavo, da bi predlog direktive o koncesijah vodil v privatizacijo oskrbe z vodo
  • skupna izjava pdf - 181 KB [181 KB] evropskega komisarja za okolje Janeza Potočnika in evropskega komisarja za notranji trg in storitve Michela Barnierja

  Voda je javno dobro, ki je življenjskega pomena za vse državljane in prav to dejstvo je Evropska komisija upoštevala v zakonodajnem predlogu omenjene direktive. In sicer na način, da je v njem polno priznala in podprla neodvisnost lokalnih upravnih organov pri zagotavljanju in organiziranju storitev splošnega gospodarskega pomena, kot je oskrba z vodo.

  Vsiljevanje privatizacij javnim organom in državam članicam, kot namigujejo mediji,  bi bilo v vsakem primeru neskladno z načeli temeljnih pogodb EU in s sodno prakso. Samo za primere, ko je javni organ že prenesel ali bi želel prenesti tovrstne storitve na zasebne ali polzasebne izvajalce, direktiva zahteva uporabo preglednih in odprtih postopkov.

  Predlagana direktiva torej ne bo povzročila prisilne privatizacije oskrbe z vodo. Javni organi bodo imeli vedno pravico izbirati, ali bodo oskrbo zagotavljali neposredno ali prek zasebnih izvajalcev. Na podlagi osnutka direktive bodo javni organi prav tako lahko prosto določali značilnosti storitve, ki jo je treba zagotavljati. To vključuje pogoje v zvezi s ceno in kakovostjo, kot so inovacijski, okoljski ali socialni standardi.

  Več:

  V središču
  Evropsko leto državljanov 2013: »Za Evropo gre. Za vas gre.«
  Evropsko leto državljanov 2013: »Za Evropo gre. Za vas gre.«

  Evropske institucije so leto 2013 razglasile za evropsko leto državljanov. Številni dogodki, ki se odvijajo po vseh državah članicah pod sloganom »Za Evropo gre. Za vas gre so posvečeni pojasnjevanju pravic in priložnosti...

  Več ...

   

  NE ZAMUDITE
  KoledarPublikacije.

  Zadnja sprememba: 10/05/2013  |Na vrh