Navigacijska pot


O nas
Vodja Predstavništva

Javno pismo podpore ogroženemu programu Erasmus in prihodnosti evropskega programa Erasmus za vse
Pošlji spletno stran prijateljemPošlji spletno stran prijateljemNatisniNatisni

09/11/2012 10:37:02

Več kot 100 znanih Evropejcev iz sveta izobraževanja, umetnosti, književnosti, gospodarstva, filozofije in športa je podpisalo odprto pismo,naslovljeno na voditelje držav in vlad EU, v katerem izražajo podporo ogroženemu programu izmenjav študentov Erasmus in novemu programu Erasmus za vse.

  V preteklih tednih je namreč po Evropi odmevalo poročanje medijev, da bo zaradi zmanjšanih finančnih sredstev ogroženo izvajanje enega najbolj prepoznavnih evropskih programov Erasmus. Zaradi zahtevnih pogajanj o evropskem proračunu za leto 2012 in 2013  so prepoznavne osebnosti iz vseh 27 držav članic EU podpisale javno pismo podpore, v katerem voditelje držav in vlad pozivajo, da se mora Evropa na krizo odzvati predvsem z vlaganjem v izobraževanje in usposabljanje. Poudarjajo tudi, da želi Komisija z novim programom Erasmus za vse, ki naj bi se začel leta 2014, mladim omogočiti še več priložnosti za izboljšanje spretnosti in zaposljivosti.

  Pod pismo so se podpisale tudi Mojca Mavec, novinarka, voditeljica in publicistka, ter dvojčici Nika in Eva Prusnik, pevki in ambasadorki pobude Mladi in mobilnost. Med podpisniki, ki so seodzvali na zaskrbljenost nad morebitnim znatnim znižanjem števila mest za študente v programu in štipendij, so tudi španski filmski režiser Pedro Almodovar, predsednik nogometnega kluba Barcelona Sandro Rosell, Nobelov nagrajenec prof. Christopher Pissarides, olimpijski prvaki in številni drugi.

  V preteklih 25 letih je priljubljeni program Erasmus že več kot 2,5 milijonoma mladih omogočil študijsko in medkulturno izkušnjo v tujini. Evropska unija je sedaj predlagala nov program financiranja, ki se imenuje Erasmus za vse in ki bo še več mladim Evropejcem po letu 2014 ponudil priložnost študija, usposabljanja, dela ali prostovoljstva v tujini. Program Erasmus za vse bo obsegal manj kot 2 odstotka proračuna Evropske unije, številnim mladim pa bo zagotovil dragocene izkušnje, ki jim bodo pomagale tudi pri iskanju prve zaposlitve.

  Več:

  V središču
  Evropsko leto državljanov 2013: »Za Evropo gre. Za vas gre.«
  Evropsko leto državljanov 2013: »Za Evropo gre. Za vas gre.«

  Evropske institucije so leto 2013 razglasile za evropsko leto državljanov. Številni dogodki, ki se odvijajo po vseh državah članicah pod sloganom »Za Evropo gre. Za vas gre so posvečeni pojasnjevanju pravic in priložnosti...

  Več ...

   

  NE ZAMUDITE
  KoledarPublikacije.

  Zadnja sprememba: 09/11/2012  |Na vrh