Navigacijska pot


O nas
Vodja Predstavništva

Svet, kot ti je všeč. S podnebjem, kot ti je všeč.
Pošlji spletno stran prijateljemPošlji spletno stran prijateljemNatisniNatisni

25/10/2012 11:14:56

Connie Hedegaard, evropska komisarka za podnebne ukrepe, je 8. oktobra 2012 začela vseevropsko komunikacijsko pobudo za ozaveščanje o podnebnih spremembah, poimenovano "Svet, kot ti je všeč. S podnebjem, kot ti je všeč."

  Svet, kot ti je všeč. S podnebjem, kot ti je všeč.

  V sodelovanju z več kot 70 organizacijami, med katerimi so poslovna združenja, univerze, nevladne organizacije in vladne ustanove iz cele Evrope, želi kampanja v središče razprave o podnebnih spremembah postaviti praktične rešitve in pokazati, kako lahko podnebni ukrepi povečajo blaginjo in prinesejo gospodarske koristi evropskim državljanom. Pozornost se tako usmerja namesto na obstoječe rešitve, velike in majhne, za zmanjšanje onesnaževanja s CO2 in večjo kakovost življenja. Med slovenskimi organizacijami sta se pobudi že pridružila Združenje Slovenske fotovoltaične industrije in Snaga.

  Po Evropi že obstajajo številni primeri inteligentnih in inovativnih rešitev, ki zmanjšujejo onesnaževanje s CO2, hkrati pa izboljšujejo kakovost življenja ljudi. Primer dobre prakse iz Slovenije je eko-hotel Bohinj Park, ki s svojim delovanjem proizvede kar 56 odstotkov toplogrednih emisij manj kot konvencionalen hotel. Z ukrepi, kot so uporaba LED luči in geotermalne energije, sistemi za prenos toplote ter napajalne naprave za električne avtomobile, preprečuje izpust 63 ton CO2 v ozračje letno in je tako eden od najbolj energetsko učinkovitih hotelov v osrednji Evropi. Ogljični odtis hotela je kar za 90 odstotkov manjši kot odtis konvencionalnega hotela.

  Ob začetku kampanje, ki jo je podprl tudi oskarjevec Colin Firth, je komisarka Connie Hedegaard dejala: Na izbiro imamo dve možnosti. Svoje znanje o podnebnih spremembah lahko uporabimo za ukrepanje. Lahko pa sedimo križem rok in opazujemo, kako se razmere slabšajo. Vsaka od obeh možnosti nekaj stane. Zakaj torej ne bi ustvarili sveta, kakršen nam je všeč, s podnebjem, kakršno nam je všeč – dokler še imamo čas? S to kampanjo želimo razpravo osredotočiti na rešitve in ugotoviti, kaj nam preprečuje, da bi jih uporabili. Pozivam vlade evropskih držav, podjetja in državljane: pridružite se nam! Pomagajte nam s konkretnimi pobudami. Povejte nam o svojih rešitvah. Sodelujte pri izbiri najboljšega evropskega nizkoogljičnega projekta. Začnite varčevati s časom in denarjem. Pomagajmo drug drugemu in ustvarimo svet, kot nam je všeč!“

  Glavno prizorišče kampanje je spletna stran, ki bo kmalu na voljo v vseh 23 uradnih jezikih EU, kampanja pa je zasnovana kot platforma za sodelovanje, na kateri bodo lahko posamezniki, podjetja in lokalne skupine pokazali in promovirali svoje nizkoogljične rešitve, razpravljali o njih ter sodelovali v vseevropskem tekmovanju za najboljšo in najizvirnejšo.

  Kampanja bo potekala do konca leta 2013, njen cilj pa je promovirati obstoječe stroškovno učinkovite rešitve za doseganje cilja EU, da se emisije toplogrednih plinov do leta 2050 zmanjšajo za 80 do 95 odstotkov. Gre za nadaljevanje načrta Komisije za prehod na nizkoogljično gospodarstvo do leta 2050 ki ga je Komisija predložila marca 2011. Načrt , ki vključuje poti za izrazito, vendar stroškovno učinkovito zmanjšanje emisij v glavnih gospodarskih sektorjih, kaže, da bo izgradnja gospodarstva z nizkimi emisijami ogljika povečala naložbe v čiste tehnologije in infrastrukturo, na primer v pametna električna omrežja, ter močno zmanjšala stroške uvoza nafte in plina. V srednjeročnem obdobju, do leta 2020, pa si EU prizadeva za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov za 20 %, povečanje energetske učinkovitosti za 20 % in povečanje deleža obnovljivih virov energije v naboru energetskih virov na 20 %. Trenutno so emisije EU za več kot 17 % manjše od ravni iz leta 1990.

   

  Več:

  V središču
  Evropsko leto državljanov 2013: »Za Evropo gre. Za vas gre.«
  Evropsko leto državljanov 2013: »Za Evropo gre. Za vas gre.«

  Evropske institucije so leto 2013 razglasile za evropsko leto državljanov. Številni dogodki, ki se odvijajo po vseh državah članicah pod sloganom »Za Evropo gre. Za vas gre so posvečeni pojasnjevanju pravic in priložnosti...

  Več ...

   

  NE ZAMUDITE
  KoledarPublikacije.

  Zadnja sprememba: 25/10/2012  |Na vrh