Navigacijska pot


O nas
Vodja Predstavništva

Zgledi za varno in zdravo delovno okolje: evropski teden varnosti in zdravja pri delu
Pošlji spletno stran prijateljemPošlji spletno stran prijateljemNatisniNatisni

19/10/2012 11:19:58

V okviru evropskega tedna varnosti in zdravja pri delu 2012  je v Ljubljani na ogled postavljena razstava nagrajenih fotografij z vseevropskega natečaja, ki ga je lani na temo preprečevanja varnostnih tveganj pripravila Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA). Priznanje žirije je prejel tudi slovenski fotograf Miran Beškovnik iz Velenja.   Galerija fotografij

Evropski teden varnosti in zdravja pri delu v znamenju poziva delavcem in vodstvom k partnerstvu za preprečevanje tveganj - v Ljubljani podelitev priznanj za dobro prakso. 

 

  Zgledi za varno in zdravo delovno okolje: evropski teden varnosti in zdravja pri delu

  Med evropskim tednom varnosti in zdravja pri delu 2012, ki poteka od 22. do 26. oktobra, je v ospredju pomen močne vodilne vloge in pobude vodstva v povezavi z dejavnim sodelovanjem delavcev pri zagotavljanju varnih, zdravih in produktivnih delovnih mest. V tem tednu, ki ga organizirajo Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA) in njeni partnerji, po vsej Evropi potekajo dogodki v podporo kampanji Zdravo delovno okolje „Partnerstvo za preprečevanje tveganj“.

  „Varnost in zdravje pri delu sta skrb vsakogar, uspeh pa dosegamo s skupnim delom,“ pojasnjuje dr. Christa Sedlatschek, direktorica agencije EU-OSHA. „Nedavni dober primer, ki kaže, kako lahko stvari gladko tečejo, kadar delodajalci in delavci sodelujejo, je izgradnja olimpijskega parka v Londonu leta 2012. To je bilo največje delovišče za izgradnjo infrastrukture v Evropi, saj je bilo v delo vključenih 36.000 zaposlenih. Prvič se je zgodilo, da pri gradnji olimpijskega stadiona ni bilo smrtnih žrtev, in sicer zaradi močne vodilne vloge in pobude vodstva, jasno začrtane komunikacije ter vključenosti osebja in partnerjev v zdravje in varnost,“ je še dodala.

  Agencija EU-OSHA je za podporo kampanji pripravila dva praktična vodnika o vodilni vlogi in pobudi vodstva ter sodelovanju delavcev pri zdravju in varnosti pri delu.

  V praktičnem vodniku o vodilni vlogi in pobudi vodstva na področju varnosti in zdravja pri delu so vodilnim delavcem v podjetju na voljo praktične informacije, kako izboljšati varnost in zdravje pri delu z učinkovitim vodenjem, vključitvijo delavcev ter stalnim ocenjevanjem in pregledovanjem.

  V vodniku o sodelovanju delavcev pri upravljanju varnosti in zdravja pri delu je predstavljeno, kako lahko delavci uporabijo svoje znanje in se dejavno povežejo z vodilnimi delavci za izboljšanje varnosti in zdravja na delovnem mestu. Opisane so zadevne vloge, odgovornosti in pravne obveznosti delavcev, njihovih predstavnikov in delodajalcev. Vodnika vsebujeta tudi koristne „kontrolne sezname“ za delodajalce in delavce ter njihove predstavnike. To gradivo je bilo razširjeno tudi na nove medije, kot je aplikacija za iPad Partnerstvo – Kampanja za zdravo delovno okolje, ki vključuje koristna orodja in vire za delavce in vodstvo.

  V Sloveniji se bo evropski teden začel v ponedeljek s slovesno podelitvijo priznanj Dobra praksa na področju varnosti in zdravja pri delu 2012. Uvodnemu govoru ministra za delo, družino in socialne zadeve Andreja Vizjaka bodo sledile predstavitve konkretnih primerov dobre prakse. V razpravi bosta sodelovala tudi predsednik in generalni sekretar Gospodarske zbornice Slovenije Samo Milič Hribar, ki bo govoril o vodilni vlogi in pobudi vodstva podjetja na področju zagotavljanja varnega in zdravega delovnega okolja, in predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič, ki bo predstavil svoj pogled na sodelovanje delavcev pri upravljanju varnosti in zdravja pri delu.

  V torek, 23.10.2012, je vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Nataša Goršek Mencin  je v Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) v Ljubljani odprla razstavo nagrajenih fotografij z vseevropskega natečaja, ki ga je EU-OSHA pripravila lansko leto. S kritiško besedo in govorico svoje glasbe pa je razstavljena dela pospremil umetniški fotograf in skladatelj Lado Jakša.

  Povezave:

  V središču
  Evropsko leto državljanov 2013: »Za Evropo gre. Za vas gre.«
  Evropsko leto državljanov 2013: »Za Evropo gre. Za vas gre.«

  Evropske institucije so leto 2013 razglasile za evropsko leto državljanov. Številni dogodki, ki se odvijajo po vseh državah članicah pod sloganom »Za Evropo gre. Za vas gre so posvečeni pojasnjevanju pravic in priložnosti...

  Več ...

   

  NE ZAMUDITE
  KoledarPublikacije.

  Zadnja sprememba: 24/10/2012  |Na vrh