Navigacijska pot


O nas
Vodja Predstavništva

Evropska komisija objavila širitveni sveženj 2012
Pošlji spletno stran prijateljemPošlji spletno stran prijateljemNatisniNatisni

10/10/2012 16:43:07

Evropska komisija je danes sprejela širitveni sveženj za leto 2012, v katerem je z vrsto letnih poročil ocenila napredek na poti k pristopu k Evropski uniji, ki so ga v preteklem letu dosegle države Zahodnega Balkana, Turčija in Islandija.

  Evropska komisija objavila širitveni sveženj 2012

  Komisija poudarja, da na splošno pozitiven napredek v državah Zahodnega Balkana pošilja močno sporočilo o pomembni vlogi širitve EU pri njihovi preobrazbi. Vendar se morajo države zdaj osredotočiti še na vrsto področij, med katerimi so najpomembnejša krepitev pravne države in demokratičnega upravljanja, izboljšanje svobode izražanja in neodvisnosti medijev ter zgodnje reševanje ekonomskih vprašanj, da se okrepita gospodarska in finančna stabilnost. Poleg tega Komisija priporoča čim prejšnje reševanje dvostranskih vprašanj med državami, ki ne smejo zadrževati pridružitvenega procesa.

  Pregled ugotovitev napredka posameznih držav:

  Hrvaška: Podrobno poročilo o spremljanju za Hrvaško ugotavlja, da njene priprave na članstvo v EU dobro napredujejo. Kljub temu je opozorila na nekatera področja, kjer so še potrebna dodatna prizadevanja: gre za osem poglavij, ki med drugim zajemajo vprašanja prestrukturiranja ladjedelnic in priprav na uporabo finančnih sredstev EU. Končno poročilo o spremljanju napredka Hrvaške bo Komisija objavila spomladi 2013.

  Več:

  Turčija: Konstruktivni načrt za oživitev odnosov EU s Turčijo že prinaša prve rezultate, vendar narašča zaskrbljenost zaradi zaostanka pri izpolnjevanju političnih meril in stanja na področju temeljnih pravic. Nujna sta popolno izvajanje obveznosti carinske Unije in napredek pri normalizaciji odnosov s Ciprom, ki bi lahko pomenila nov zagon za pristopna pogajanja.

  Več:

  Islandija: Pristopna pogajanja z Islandijo napredujejo dobro, EU in Islandija imata vrsto skupnih interesov, med drugim na področju obnovljivih virov energije in podnebnih sprememb, strateško pa je pomembna tudi politika EU za Arktiko.

  Več:

  Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija: Komisija četrtič zapored priporoča začetek pristopnih pogajanj z Nekdanjo jugoslovansko republiko Makedonijo.

  Več:

  Črna Gora: Pristopna pogajanja so se začela junija 2012. V teku je pregled ravni usklajenosti Črne Gore z zakonodajo EU.

  Več:

  Albanija: Komisija priporoča, da se Albaniji podeli status kandidatke za članstvo v EU pod pogojem, da država dokonča ključne reforme na področju sodstva in javne uprave ter pregled poslovnika parlamenta.

  Več:

  Srbija: Srbija še naprej zadovoljivo napreduje pri izpolnjevanju političnih meril, za začetek pristopnih pogajanj pa bo nujen pogoj predvsem dodaten opazen napredek v smeri trajnega izboljšanja odnosov s Kosovom.

  Več:

  Bosna in Hercegovina: Poročilo potrjuje, da ima tudi Bosna in Hercegovina, tako kot ostale države Zahodnega Balkana, evropsko perspektivo. Začetek dialoga na visoki ravni je bil pozitiven, toda dosedanji rezultati še ne dosegajo pričakovanj. Potrebna bodo dodatna prizadevanja za izpolnjevanje pogojev, ki bodo omogočali ratifikacijo stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma in verodostojno prošnjo za članstvo.

  Več:

  Kosovo: Za Kosovo Komisija predlaga podpis stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma, takoj ko bo država zaključila vrsto kratkoročnih prednostnih nalog.

  Več:

   

  Več informacij o letošnjem širitvenem svežnju:

  V središču
  Evropsko leto državljanov 2013: »Za Evropo gre. Za vas gre.«
  Evropsko leto državljanov 2013: »Za Evropo gre. Za vas gre.«

  Evropske institucije so leto 2013 razglasile za evropsko leto državljanov. Številni dogodki, ki se odvijajo po vseh državah članicah pod sloganom »Za Evropo gre. Za vas gre so posvečeni pojasnjevanju pravic in priložnosti...

  Več ...

   

  NE ZAMUDITE
  KoledarPublikacije.

  Zadnja sprememba: 10/10/2012  |Na vrh