Navigacijska pot


O nas
Vodja Predstavništva

Z nami uspešneje na tuje trge: evropski teden podjetništva in teden enotnega trga
Pošlji spletno stran prijateljemPošlji spletno stran prijateljemNatisniNatisni

15/10/2012 00:00:00

Med 15. in 20. oktobrom 2012 vabimo na slovesno odprtje in podjetniške dogodke v okviru tedna enotnega trga in evropskega tedna podjetništva. Evropski enotni trg letos praznuje dvajset let. Od leta 1992 Evropejci lahko potujejo, študirajo, delajo in poslujejo, živijo, nakupujejo… v kateri koli državi članici. Odprava stotine tehničnih, pravnih in birokratskih ovir je spodbudila gospodarsko rast in ustvarila skoraj 2,8 milijona novih delovnih mest po Evropi. 

  Z nami uspešneje na tuje trge: evropski teden podjetništva in teden enotnega trga

  Med 15. in 20. oktobrom se bo po vseh 27 državah članicah odvilo več kot 130 različnih dogodkov. V Sloveniji bomo teden enotnega trga povezali še z evropskim tednom podjetništva in predstavili številne možnosti čezmejnega poslovanja in internacionalizacije.

  Med 15. in 16. oktobrom 2012 vabimo na osrednje dogajanje:

   

  Ponedeljek, 15. oktobra, City hotel v Ljubljani:

  Na otvoritvenem nacionalnem dogodku evropskega tedna podjetništva in tedna enotnega trga "Z nami uspešneje na tuje trge" bosta ob 10.00 udeležence nagovorila tudi Nataša Goršek Mencin, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav. Prisluhnili bomo podjetniku Roku Uršiču, slovenskemu obrazu podjetništva, in spoznali storitve, ki podjetjem lahko pomagajo pri prodoru na tuj trg.

  Ob 12.30 se bodo predstavile se mreže Evropske komisije z nasveti za podjetnike: Tvoja Evropa – nasveti, Eures, Solvit, Enterprise Europe Network.

  Ob 14. uri vabimo na okroglo mizo "Prihodnost enotnega trga" s strokovnjaki, na kateri bo sodeloval tudi Denis Sparas z generalnega direktorata Evropske komisije za notranji trg in storitve. V katero smer se bo v prihodnje razvijal enotni trg EU? Kakšna so pričakovanja podjetij, industrije, potrošnikov? S katerimi ovirami se še srečujemo in katere priložnosti naj podjetja izkoristijo? Kako Slovenija izvaja zakonodajo?

  Torek, 16. oktobra, City hotel v Ljubljani:

  V okviru seminarja "Z nami uspešneje na tuje trge!" bo ob 14.00 potekala okrogla miza "Pomen elektronskega poslovanja, elektronske identitete in elektronskih storitev za podjetja danes, kaj je dobro vedeti za jutri".

  Ob 16.15 bodo predstavljene tudi možnosti financiranja podjetniških projektov z evropskimi sredstvi.

  Več:

  Udeležba je ob predhodni prijavi na spletni strani http://www.japti.si/novinarsko-sredisce/dogodki-japti/z-nami-uspesneje-na-tuje-trgebrezplačna. Dogodke prirejajo JAPTI, javna agencija za podjetništvo in tuje investicije, Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

  Svoje dogodke lahko organizacije in podjetja objavijo tudi same na spletni strani http://singlemarket20.eu/sl.

  Otvoritveni dogodek tedna enotnega trga 15. oktobra v Bruslju lahko spremljate v živo na spletni strani www.singlemarket20.eu. V sredo, 10. oktobra 2012, ob 19.00 pa vabljeni tudi k spremljanju ali sodelovanju v debati na temo enotnega trga s strokovnjaki v živo prek tehnologije Google+.

   

  O enotnem trgu

  Enotni trg je eden izmed pomembnejših in vidnejših simbolov evropske integracije, saj vključuje politike, kot so carinska unija, skupna valuta, Schengenski sporazum in številne druge. 20-letnica enotnega trga je tako priložnost za pregled dosedanjih dosežkov ter prihodnjih izzivov in tudi možnosti za izboljšave.

  Akt za enotni trg je bil podpisan leta 1986, 1. januarja 1993 pa je bil dokončno vzpostavljen in delujoč evropski enotni trg, ki omogoča prost pretok oseb, blaga, storitev in kapitala. Trenutno je vanj vključenih 27 držav članic Evropske unije, v letu 2013 se jim bo pridružila še Hrvaška.

  Enotni trg sedaj vključuje 500 milijonov potrošnikov, 21 milijonov podjetij, trgovanje med državami članicami v vrednosti 2.800 milijard evrov, z zunanjim svetom pa 1.500 milijard evrov. Do konca leta 2010 je denimo okoli 13 milijonov državljanov Evropske unije (približno 3 odstotki celotne populacije Evropske unije) vsaj eno leto živelo v drugi državi članici.

  Dokončna vzpostavitev enotnega trga je osrednji element premagovanja gospodarske krize, zato je Evropska komisija 3. oktobra 2012 sprejela Akt za enotni trg II, v katerem predlaga 12 ključnih ukrepov, ki bi jih morale institucije EU nemudoma sprejeti.

   

  Več informacij:

   

  V središču
  Evropsko leto državljanov 2013: »Za Evropo gre. Za vas gre.«
  Evropsko leto državljanov 2013: »Za Evropo gre. Za vas gre.«

  Evropske institucije so leto 2013 razglasile za evropsko leto državljanov. Številni dogodki, ki se odvijajo po vseh državah članicah pod sloganom »Za Evropo gre. Za vas gre so posvečeni pojasnjevanju pravic in priložnosti...

  Več ...

   

  NE ZAMUDITE
  KoledarPublikacije.

  Zadnja sprememba: 18/10/2012  |Na vrh