Navigacijska pot


O nas
Vodja Predstavništva

Posebna svetovalka Evropske komisije za pravice potnikov Meglena Kuneva na obisku v Sloveniji
Pošlji spletno stran prijateljemPošlji spletno stran prijateljemNatisniNatisni

05/04/2012 11:26:51

V torek, 10. aprila, bo Ljubljano obiskala nekdanja evropska komisarka za varstvo potrošnikov Meglena Kuneva, ki je zdaj posebna svetovalka podpredsednika Evropske komisije Siima Kallasa na področju pravic potnikov. V okviru obiska se bo sestala s slovenskimi organi, pristojnimi za uveljavljanje pravic potnikov v železniškem in letalskem prometu, in se udeležila sestanka z interesnimi skupinami, s katerimi se bo pogovarjala o izvajanju zakonodaje s področja pravic potnikov v EU.

  Posebna svetovalka Evropske komisije za pravice potnikov Meglena Kuneva na obisku v Sloveniji

  Obisk Meglene Kuneve v Sloveniji poteka v okviru vseevropske informacijske kampanje Evropske komisije s sloganom Pravice potnikov na dlani. Informacije kampanje, ki je namenjena osveščanju potnikov o njihovih pravicah na potovanjih v železniškem ali letalskem prometu v EU, bodo še posebej dobrodošle ob začetku sezone dopustov.

  Meglena Kuneva je pred obiskom dejala: "Veseli me, da lahko v Ljubljano osebno prinesem novico o tem, da bodo pravice potnikov kmalu zaščitene po vsej Evropski uniji in za vse načine prevoza: osnovne pravice bodo potnikom zagotovljene ne le v zračnem in železniškem prometu, temveč tudi v pomorskem in avtobusnem prometu. Uredba o pravicah potnikov v pomorskem prometu bo namreč začela veljati decembra letos."

  Cilji srečanja z interesnimi skupinami so:

  1. povečati osveščenost o pravicah potnikov;

  2. pridobiti informacije o izvajanju uredbe o pravicah potnikov v letalskem in železniškem prometu v Sloveniji;

  3. interesne skupine bolj vključiti v kampanjo o pravicah potnikov v EU in v ustrezno uveljavljanje pravil EU o pravicah potnikov.

  Slovenija leži v osrčju Evrope med Alpami in Jadranskim morjem. Slovenci potujejo z vlaki v notranjem in mednarodnem železniškem prometu, letalski prevoz pa uporabljajo za mednarodna potovanja. Slovenija ima železniške povezave z Italijo, Hrvaško, Madžarsko in Avstrijo. Ljubljansko letališče Jožeta Pučnika, ki beleži več kot 1,5 milijona potnikov letno, je najbolj prometno letališče v državi in je povezano z vrsto pomembnejših evropskih destinacij.

  Osrednje teme sestanka Meglene Kuneve z nacionalnimi organi, pristojnimi za izvajanje zakonodaje s področja pravic potnikov, bodo praktični vidiki pravic potnikov v letalskem prometu v Sloveniji, kot so pomoč invalidnim potnikov in potnikom z omejeno mobilnostjo, pa tudi sodelovanje pri obveščanju javnosti o pravicah potnikov.

  Pravice potnikov v letalskem prometu v EU veljajo od leta 2005, v železniškem prometu pa od leta 2009. Podobne pravice za potnike, ki potujejo po morju in celinskih vodnih poteh, so bile v EU sprejete konec leta 2010, zakonodaja o pravicah potnikov v avtobusnem prometu pa februarja 2011. V manj kot enem letu bodo te pravice postale tudi del pravnega okvira za zaščito potnikov v vseh prometnih sektorjih, in sicer bo uredba o pravicah potnikov ki potujejo po morju in celinskih vodnih poteh, stopila v veljavo 18. decembra 2012, uredba o pravicah potnikov v avtobusnem prometu pa 1. marca 2013. Obisk v Sloveniji bo tako tudi priložnost za razpravo o novi evropski zakonodaji za potnike, ki po EU potujejo z ladjami in avtobusi.

  Decembra 2011 je Evropska komisija objavila sporočilo o pravicah potnikov pri vseh vrstah prevoza . Do letošnjega poletja bo objavila rezultate javnega posvetovanja o možnem pregledu pravic potnikov v letalskem prometu, ki se je zaključilo 11. marca 2012. Sprejela bo tudi razlagalne smernice za lažje in boljše uveljavljanje pravic invalidnih potnikov in potnikov z omejeno mobilnostjo ter pravic potnikov v železniškem prometu.

  Meglena Kuneva se je v preteklih mesecih udeležila podobnih dogodkov po vsej EU in bo s tovrstnim delom in obiski nadaljevala vse do junija 2012. Na obiskih v državah članicah se osebno srečuje s predstavniki interesnih skupin, kot so vodje nacionalnih izvršilnih organov, posredniki za pravice potnikov, organizacije potnikov in invalidske organizacije ter prevozniki in turistične agencije, in z njimi razpravlja o uveljavljanju evropskih pravic potnikov v letalskem in železniškem prometu v državah članicah.

  Meglena Kuneva bo o tem, kako se pravice in evropska zakonodaja izvajajo v Sloveniji, kako povečati osveščenost potnikov o pravicah in kateri ukrepi se na tem področju pričakujejo v prihodnje, spregovorila tudi na novinarski konferenci, ki bo potekala v konferenčni dvorani Hiše Evropske unije (Breg 14, Ljubljana) ob 11.30. Zagotovljeno bo konsekutivno tolmačenje.

  Informacije o pravicah pri vseh oblikah prevoza so na voljo na spletišču kampanje Pravice potnikov na dlani 

  Več:

  V središču
  Evropsko leto državljanov 2013: »Za Evropo gre. Za vas gre.«
  Evropsko leto državljanov 2013: »Za Evropo gre. Za vas gre.«

  Evropske institucije so leto 2013 razglasile za evropsko leto državljanov. Številni dogodki, ki se odvijajo po vseh državah članicah pod sloganom »Za Evropo gre. Za vas gre so posvečeni pojasnjevanju pravic in priložnosti...

  Več ...

   

  NE ZAMUDITE
  KoledarPublikacije.

  Zadnja sprememba: 05/04/2012  |Na vrh