Navigacijska pot


O nas
Vodja Predstavništva

Zeleni teden v Sloveniji
Pošlji spletno stran prijateljemPošlji spletno stran prijateljemNatisniNatisni

18/05/2011 00:00:00

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji v sodelovanju z informacijskima točkama Europe Direct v Mariboru in Novi Gorici ter številnimi okoljevarstvenimi organizacijami med 19. majem in 2. junijem pripravlja pestro ulično dogajanje v okviru evropskega Zelenega tedna 2011. Z dogodki, ki bodo potekali pod geslom "Biotska raznovrstnost – v tem smo skupaj", bomo opozorili na pomen varovanja okolja ter še posebej pestrosti rastlinskih in živalskih vrst v Evropski uniji in Sloveniji. Na stojnici kampanje Evropske komisije "Biotska raznovrstnost – v tem smo skupaj" se bo na osveščevalnih dnevih predstavilo 6 okoljevarstvenih organizacij, ki delujejo na teh področjih, in štirje projekti največjega programa Evropske unije za financiranje okoljskih projektov LIFE+, ki se izvajajo v Sloveniji.

Kaj se bo dogajalo po Sloveniji?

 •  V četrtek, 19. maja 2011, bodo lahko obiskovalci na Trgu Edvarda Kardelja v Novi Gorici izvedeli več o Triglavskem narodnem parku, Regijskem parku Škocjanske jame in Krajinskem parku Strunjan, ki zaradi svojih naravnih bogastev in lepot sodijo v zavarovana območja Natura 2000 v Sloveniji. Informativna stojnica in kubus bosta na trgu postavljena od 19. do 21. maja.
 • V Ljubljani bo stojnica postavljena od srede, 25. maja, do petka, 27. maja 2011 na Bregu pri Novem trgu. Obiskovalci bodo lahko izvedeli več o ogroženi evrazijski vidri, varovanju narave v Triglavskem narodnem parku in oskrbi s pitno vodo v Ljubljani, spoznali različne tipe mokrišč v Sloveniji, svetovno dediščino v Škocjanskih jamah in bogato biotsko raznovrstnost Sečoveljskih solin ter Ljubljanskega barja. Zavrteli bodo lahko tudi evropsko kolo sreče, ki bo tokrat okoljsko obarvano. V dopoldanskem času pripravljamo animacijski program za otroke in predavanja za srednješolce.
 • V četrtek, 2. junija 2011, se bodo na stojnici na Trgu svobode v Mariboru predstavili Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, Regijski park Škocjanske jame ter projekta LIFE+ Life at Night in LIFE+ WETMAN. Informativna stojnica in kubus bosta sicer na trgu postavljena od 2. do 4. junija.

Kdo sodeluje?

 • LIFE+ projekt Life at Night (Življenje ponoči)
 • LIFE+ projekt INCOME
 • LIFE+ projekt WETMAN - Ohranjanje in upravljanje sladkovodnih mokrišč v Sloveniji
 • LIFE+ projekt MANSALT in Krajinski park Sečoveljske soline
 • Triglavski narodni park
 • Regijski park Škocjanske jame
 • Krajinski park Strunjan
 • Krajinski park Ljubljansko barje
 • Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije
 • LUTRA, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine

Od 24. do 27. maja se v Bruslju odvija največja letna konferenca o evropski okoljski politiki  Zeleni teden. Letos poteka že enajstič, tokrat je posvečena gospodarni rabi virov. Številni dogodki pa potekajo tudi drugod po Evropi. Tako bomo tudi v središčih treh slovenskih mest – Novi Gorici, Ljubljani in Mariboru s sodelujočimi organizacijami predstavili pomen varovanja okolja, še posebej preprečevanja izgube biotske raznovrstnosti in gospodarne rabe virov. Zeleni teden vsako leto privabi nad 3400 udeležncev iz politike, industrije, akademskega sveta, nevladnega sektorja in medijev. V okviru konference bo letos organiziranih več kot 40 strokovnih dogodkov, predstavilo pa se bo  tudi 50 organizacij in projektov. 

LIFE+ je evropski finančni instrument za okolje s proračunom v višini 2,143 milijarde EUR za obdobje 2007–2013. Poteka v okviru treh stebrov: narava in biotska raznovrstnost, okoljska politika in upravljanje ter informacije in komunikacija. Slovenija je od leta 2000, odkar sodeluje v programu LIFE, pridobila 18 projektov v vrednosti 26 milijonov evrov za projekte na področju varovanja okolja ter ohranjanja biotske raznovrstnosti skupaj z omrežjem naravovarstvenih območij Natura 2000.

Dodatne informacije:

 • Kontakt za medije glede Zelenega tedna na Predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji: Nataša Šip, Tel: 01 252 88 08, GSM: 051 610 403, e-naslov: natasa.sip@ec.europa.eu
 • Kontakt  za osveščevalni dan v Novi Gorici: Jasmina Nikić, Europe Direct Nova Gorica, GSM: 041 411 823, e-naslov: jasmina.nikic@rra-sp.si
 • Kontakt za osveščevalni dan v Mariboru: Miran Vrbanić, Europe Direct Maribor, e-naslov: miran.vrbanic@zavodpip.si

Več:

  Zeleni teden v Sloveniji
  V središču
  Ukrepi za lažje življenje v drugi državi članici
  Ukrepi za lažje življenje v drugi državi članici

  Evropska komisija je 27. oktobra 2010  objavila Poročilo o državljanstvu, ki predlaga konkretne ukrepe kako evropskim državljanom omogočiti lažje bivanje pri uresničevanju svojih pravic v drugi državi članici Unije. Pa naj bo to nakup nove hiše, r...

  Več ...

   

  NE ZAMUDITE
  KoledarPublikacije.

  Zadnja sprememba: 18/05/2011  |Na vrh