Cale de navigare

Zilele europene ale locurilor de muncă 2009 – persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă şi angajatorii din întreaga Europă profită de această ocazie pentru a se întâlni

02/10/2009

Zilele europene ale locurilor de muncă se desfăşoară în întreaga Uniune Europeană pe parcursul următoarelor două săptămâni, cu un eveniment principal care va avea loc la Bruxelles pe data de 3 octombrie. Peste 80 de angajatori şi mii de cetăţeni europeni au răspuns invitaţiei lansate de Comisie de a se întâlni la sediul Berlaymont al acesteia. În acest an se pune accent pe adecvarea competenţelor în funcţie de necesităţile pieţei forţei de muncă (noi competenţe pentru noi locuri de muncă), în special în rândul tinerilor. Evenimentul care va avea loc la Bruxelles face parte dintr-o serie de târguri de locuri de muncă şi de evenimente similare organizate în peste 200 de oraşe europene de la mijlocul lunii septembrie până la mijlocul lunii octombrie 2009.

  „Europa socială înseamnă, mai presus de toate, locuri de muncă”, a spus Vladimír Špidla, Comisar European pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi egalitatea de şanse. El a adăugat: „Mai ales tinerii au suferit de pe urma efectelor declinului economic şi trebuie să ne asigurăm că aceştia îşi pot găsi un loc de muncă imediat după ce şi-au încheiat studiile. Cu toate că multe domenii de activitate sunt afectate de şomaj, anumite competenţe sunt încă insuficiente în unele regiuni. Îi încurajăm pe tineri să-şi lărgească orizonturile şi să-şi caute un loc de muncă în întreaga Uniune Europeană.”

  La fel ca în anii precedenţi, Comisia Europeană marchează importanţa Zilelor europene ale locurilor de muncă prin organizarea Zilei locurilor de muncă la Bruxelles, chiar în sediul Comisiei. Persoanele îşi pot înregistra în prealabil CV-ul pentru evenimentul de la Bruxelles, fapt care le va permite să participe la interviurile directe care vor avea loc la faţa locului. În urma evenimentului organizat anul trecut s-au ocupat aproximativ 1 000 de locuri de muncă vacante. Una dintre atracţiile evenimentului va fi posibilitatea oferită vizitatorilor de a efectua, gratuit, teste de evaluare a aptitudinilor şi competenţelor.

  Zilele europene ale locurilor de muncă reprezintă o acţiune de punere în aplicare a strategiei UE pentru creştere şi locuri de muncă, încurajând mobilitatea locurilor de muncă în întreaga Europă şi susţinând creşterea durabilă. Iniţiativa are loc, simultan, în septembrie şi octombrie în întreaga Europă şi va cuprinde peste 500 de evenimente precum târguri de locuri de muncă, seminarii, prezentări, ateliere şi evenimente culturale. În Austria vor avea loc în întreaga ţară şapte târguri care vor viza în mod special universităţile. Finlanda va organiza la data de 28 octombrie cel de-al şaselea Târg Kampus al locurilor de muncă, împreună cu alte cinci evenimente (pentru lista completă a evenimentelor, a se vedea MEMO 09/431).

  Evenimentele sunt menite să explice avantajele mobilităţii în cadrul UE şi să ofere angajatorilor şi persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă ocazia de a se întâlni şi a dialoga.Zilele locurilor de muncă sunt organizate în cadrul activităţilor EURES, serviciul pentru ocuparea forţei de muncă la nivel european şi ale reţelei acestuia, compusă din peste 750 de consilieri EURES.

  Context

  După câţiva ani în care s-a înregistrat un nivel relativ ridicat de creştere şi creare de locuri de muncă (8 milioane de locuri de muncă noi create numai în perioada 2006-2008), care a dus Europa la niveluri de ocupare a forţei de muncă care nu se mai înregistraseră din anii 1980, criza economică loveşte piaţa forţei de muncă şi afectează din ce în ce mai mult perspectivele şi locurile de muncă ale europenilor. Ca răspuns la această situaţie, Comisia Europeană a lansat un pachet de redresare economică în valoare de 200 de miliarde de euro pentru a elimina efectele crizei.

  În plus, Comisia a definit trei priorităţi în domeniul locurilor de muncă: menţinerea nivelului de ocupare a forţei de muncă şi promovarea mobilităţii; îmbunătăţirea competenţelor şi satisfacerea necesităţilor pieţei forţei de muncă; îmbunătăţirea accesului la locuri de muncă. Zilele europene ale locurilor de muncă reprezintă un exemplu concret de punere în practică a acestor priorităţi.

  Informaţii suplimentare

  Lista completă a evenimentelor: MEMO 09/431

  EURES - Portalul mobilităţii europene pentru ocuparea forţei de muncă: http://ec.europa.eu/eures/

  Calendarul evenimentelor EURES: http://ec.europa.eu/eures/main.jsp?lang=en&acro=calendar&eventCalendar=init

  Criza financiară – răspunsul UE: http://europa.eu/press_room/press_packs/crisis/index_en.htm

  Zilele locurilor de muncă la Bruxelles 2009: http://jobdays.eu

  Buletinul informativ al direcţiei generale pentru ocuparea forţei de muncă: http://ec.europa.eu/social/e-newsletter

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii