Cale de navigare

Consumatori: UE ia măsuri de limitare a riscurilor pentru sănătate generate de expunerea la zgomotul emis de playerele audio personale

28/09/2009

În urma unei decizii adoptate astăzi de către Comisia Europeană, consumatorii vor beneficia de noi setări din fabrică ale playerelor audio personale, care vor respecta nivelurile sigure de expunere, precum şi de mesaje clare de avertizare în legătură cu efectele negative ale expunerii excesive la niveluri de sunet ridicate. În octombrie 2008, Comitetul ştiinţific CSRSEN[1] din cadrul UE a avertizat că utilizarea playerelor audio personale la volum ridicat pe o perioadă îndelungată poate provoca deteriorarea permanentă a auzului. Între 5% şi 10% dintre utilizatori riscă un deficit auditiv ireversibil. Este vorba despre persoane care ascultă muzică timp de peste o oră pe zi la volum ridicat. Se estimează că până la 10 milioane de persoane din UE ar putea fi expuse acestui risc. Comisia Europeană a transmis astăzi un mandat organismului european de standardizare CENELEC, solicitând elaborarea de noi standarde tehnice de siguranţă.

  Meglena Kuneva, comisarul UE pentru protecţia consumatorilor, a declarat: „Volumul unui player MP3 poate fi ridicat cu uşurinţă la niveluri dăunătoare, în special când ne aflăm pe străzi aglomerate sau în mijloace de transport în comun.  Iar datele de care dispunem arată că în special tinerii – care ascultă muzică la volum ridicat, uneori timp de mai multe ore pe săptămână – nu îşi dau seama că îşi pun în pericol auzul.Pot trece ani înainte ca deteriorarea auzului să se manifeste, iar atunci este pur şi simplu prea târziu.Aceste standarde introduc mici modificări tehnice la nivelul playerelor, astfel încât utilizarea lor normală, utilizând setările din fabrică să fie sigură.Consumatorii pot modifica, dacă doresc acest lucru, setările implicite, dar în acest caz vor apărea mesaje clare de avertizare, astfel încât aceştia să cunoască riscurile la care se expun.”

  Bridget Cosgrave, directoare generală a DIGITALEUROPE, a declarat: „Siguranţa consumatorilor reprezintă prioritatea industriei tehnologiei digitale.DIGITALEUROPE salută iniţiativa Comisiei Europene de a elabora standarde printr-un proces fundamentat ştiinţific.Este important ca utilizatorii să deţină informaţii exacte pentru a putea alege în cunoştinţă de cauză modul în care să utilizeze playerele audio.DIGITALEUROPE aşteaptă cu interes să colaboreze cu Comisia Europeană şi cu organismele de standardizare pentru a promova interesele consumatorilor.”

   

  Normele actuale

  Standardele UE actuale nu prevăd nicio limită maximă pentru sunete şi nu impun nicio etichetare specifică referitoare la volumul sonor, dar cer introducerea unei menţiuni în manualul de instrucţiuni pentru a avertiza cu privire la efectele adverse ale expunerii la un nivel sonor excesiv.

  Noile propuneri – mandatul privind noile standarde de siguranţă

  Mandatul, propus de Comisia Europeană împreună cu cele 27 de state membre, vizează toate playerele audio personale şi telefoanele mobile cu funcţie de redare a muzicii. El prevede că:

  -       Nivelurile sigure de expunere trebuie să fie limitate prin setările „din fabrică” ale produselor. Mandatul nu indică soluţii tehnice specifice, pentru a nu limita capacitatea de inovare a industriei.În schimb, el cere ca producătorii să facă astfel încât setările din fabrică pentru utilizarea în condiţii normale să respecte cerinţele de siguranţă.

  Mandatul indică în mod clar că utilizarea în condiţii de siguranţă depinde de timpul de expunere şi de nivelul volumului.Pentru 80 dB(A), expunerea ar trebui să nu depăşească 40 de ore pe săptămână.Pentru 89 dB(A), expunerea ar trebui să nu depăşească 5 ore pe săptămână.

  Setările din fabrică ale produselor trebuie să corespundă nivelurilor sigure de expunere definite mai sus. Nivelurile mai ridicate pot fi permise dacă ele au fost selectate intenţionat de utilizator şi dacă produsul include o modalitate fiabilă de informare a utilizatorului cu privire la riscurile existente.

  -       Trebuie introduse avertismente adecvate pentru consumatori în legătură cu riscurile existente şi cu modalităţile de a le evita, inclusiv în legătură cu situaţiile în care înlocuirea căştilor originale cu alt tip de căşti determină expunerea la niveluri sonore mai ridicate, care constituie un risc mai mare.Mandatul nu indică modul de îndeplinire a acestei cerinţe.Soluţiile industriei de profil ar putea include, de exemplu, utilizarea etichetelor sau afişarea unor informaţii pe ecran.Ce se va întâmpla în continuare?

  Standardele UE sunt elaborate de CENELEC (organism european de elaborare a standardelor) în cadrul unui proces care poate dura până la 24 de luni şi la care participă oameni de ştiinţă, organizaţii ale industriei de profil şi organizaţii de consumatori, precum şi alte părţi interesate.Standardele UE nu sunt obligatorii; însă, dacă noul standard este aprobat de Comisia Europeană şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, el devine, de facto, norma aplicată de industria de profil.Se consideră că produsele care respectă aceste standarde sunt sigure – în cazul nerespectării, produsele trebuie supuse unor testări independente costisitoare pentru fabricanţi.Noile standarde de siguranţă se vor aplica numai produselor viitoare.

  Ce pot face consumatorii?

  Utilizatorii de playere audio personale pot lua deja unele măsuri practice de precauţie; de exemplu, ei pot să verifice dacă dispozitivul pe care îl folosesc poate fi setat la un nivel maxim al volumului mai puţin ridicat sau să micşoreze manual volumul, precum şi să încerce să nu folosească playerul personal pentru perioade prelungite de timp, în interesul protejării propriului auz.

  Context:

  În ultimii ani, vânzările de playere audio personale, mai ales de playere MP3, au crescut spectaculos. În general, în UE se estimează că aproximativ 50 până la 100 de milioane de persoane ascultă zilnic muzică la playere portabile. În ultimii patru ani, vânzările sunt estimate la 184–246 milioane de unităţi pentru toate dispozitivele audio portabile şi la 124–165 milioane de unităţi pentru playerele MP3.

  În întreaga Uniune Europeană, multe milioane de oameni folosesc zilnic playere audio personale şi, dacă le folosesc necorespunzător, se expun riscului de deteriorare a auzului.

   

  [1]Comitetul Ştiinţific pentru riscuri sanitare emergente şi noi (CSRSEN).

  Pagini Utile

  • Conferinţa de presă susţinută de comisarul Meglena Kuneva

   Conferinţa de presă susţinută de comisarul european pentru protecţia consumatorilor, Meglena Kuneva, poate fi urmărită pe pagina de internet a EbS.

    

  • Comunicat de presă privind avizul Comitetului ştiinţific asupra playerelor audio personale:

   IP/09/1492

    

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii