Cale de navigare

Contrar aşteptărilor, internetul de bandă largă continuă să fie din ce în ce mai utilizat în UE

18/11/2009

Cu peste 11 milioane de noi linii fixe instalate într-un an, utilizarea internetului de bandă largă continuă să ia amploare în Europa. Un raport publicat astăzi de Comisia Europeană arată că, în iulie 2009, 24% din populaţia Uniunii Europene dispunea de un abonament la o linie de acces la internet de bandă largă, faţă de 21,6% în iulie 2008. Raportul arată, de asemenea, că serviciile mobile de bandă largă câştigă teren în Europa, înregistrând o creştere de 54% din ianuarie şi atingând astăzi o rată de penetrare de 4,2% la 100 de cetăţeni. Nu în ultimul rând, conexiunile la internetul de bandă largă în Europa sunt tot mai rapide. 80% din liniile de bandă largă din Uniunea Europeană au în prezent o viteză de descărcare de 2 megabiţi pe secundă (Mbps) sau mai mare (permiţând utilizarea Web 2.0 şi a video streaming-ului) în creştere cu 5% faţă de anul trecut.

  „În pofida încetinirii creşterii economice, piaţa europeană a serviciilor de bandă largă continuă să fie foarte dinamică. Sporirea concurenţei conduce la servicii de mai bună calitate, iar consumatorii consideră astăzi accesul la internetul de bandă largă ca fiind o parte esenţială a vieţii lor”, a afirmat Viviane Reding, comisarul UE pentru Telecomunicaţii. „Această situaţie este un bun punct de plecare pentru viitoare Comisie Europeană. Existenţa unor pieţe dinamice de servicii de bandă largă de mare viteză în cadrul unei pieţe competitive unice a telecomunicaţiilor reprezintă o prioritate strategică în Agenda digitală europeană pe care Comisia o pregăteşte în prezent. Internetul de bandă largă de mare viteză, indiferent dacă este furnizat prin reţele de fibre optice sau pe suport radio, este o condiţie prealabilă pentru ca Europa să beneficieze de o economie digitală solidă şi să poată rămâne lider pe piaţa noilor tehnologii şi aplicaţii. După ce Parlamentul European şi Consiliul au convenit, la 5 noiembrie, asupra unui nou cadru de reglementare, favorabil concurenţei, pentru pieţele europene de telecomunicaţii (MEMO/09/491), sper ca utilizarea internetului de mare viteză să se intensifice în toate statele membre ale UE. Europa este evident pregătită să facă din noul deceniu un deceniu digital.”

  Noile cifre publicate astăzi de Comisie arată că, în ciuda conjuncturii economice nefavorabile, numărul liniilor de bandă largă a continuat în ultimul an să crească în întreaga Uniune Europeană, cu o medie de 10,7% (în perioada iulie 2008 – iulie 2009). La 1 iulie 2009, în UE existau aproximativ 120 de milioane de linii de bandă largă fixe, dintre care 11,5 milioane au fost adăugate începând cu iulie 2008.

  Danemarca şi Ţările de Jos continuă să fie lideri mondiali pe piaţa serviciilor de bandă largă. Aproape 40% din populaţia acestor ţări beneficiază de conexiune de bandă largă, însă rata creşterii încetineşte pe măsură ce se apropie de saturare. Nouă ţări ale UE (Danemarca cu 37,3%, Țările de Jos cu 36,2%, Suedia cu 31,3%, Finlanda cu 30,7%, Luxemburg cu 28,8%, Regatul Unit cu 28,4%, Franţa cu 27,7%, Germania cu 27,5% şi recent şi Belgia cu 27,5%) se situează deasupra Statelor Unite, unde, conform statisticilor OCDE din mai 2009, serviciile de bandă largă au atins o rată de penetrare de 25,8% şi sunt pe cale să îşi încetinească ritmul. Luxemburg (+18,3%) şi Portugalia (+11,7%) au cunoscut o creştere mai rapidă în 2009 faţă de 2008.

  Cota de piaţă medie deţinută de operatorii istorici în sectorul telecomunicaţiilor din UE rămâne stabilă la aproximativ 45% (cota cea mai mare fiind de 80%, în Cipru, de 67% în Luxemburg şi Finlanda şi de 27% în Regatul Unit, unde este cea mai scăzută). Cu toate acestea, ponderea acestor operatori pe piaţa serviciilor de bandă largă (inclusiv revânzarea en gros a liniilor) cunoaşte un declin structural în beneficiul unei concurenţe bazate pe infrastructură (în principal prin accesul necondiţionat la buclele locale, care le permite şi altor operatori să aibă acces la reţea). Buclele locale cu acces necondiţionat total şi liniile cu acces partajat reprezintă 71,4% din Digital Subscriber Lines (DSL), un procent în creştere faţă de cel de 65,2% înregistrat acum un an. Deşi mai lentă decât anul trecut, creşterea numărului de bucle locale cu acces necondiţionat are loc în detrimentul revânzării, un tip de acces care necesită un minim de investiţii din partea noilor intraţi, care a scăzut la 10,6% din liniile DSL faţă 18,2% în anul 2008. Se pare că noii operatori de pe piaţa telecomunicaţiilor au investit progresiv şi au contribuit la crearea unei pieţe a serviciilor de bandă largă mai competitive.

  Raportul Comisiei publicat astăzi arată totodată că cetăţenii Uniunii Europene se bucură de viteze mai mari şi de servicii de bandă largă de o calitate mai bună în comparaţie cu anul trecut. 80% din liniile de bandă largă din UE oferă viteze mai mari de 2 Mbps (faţă de 75% anul trecut), viteze suficient de mari pentru a urmări imagini video în direct, iar peste 15% din linii oferă o viteză de peste 10 Mbps (cu 10% mai mult decât în ianuarie 2009). Vitezele de transmisie mai mari oferă în general utilizatorilor o gamă mai largă de opţiuni, la un tarif mai mic per megabit.

  Pe plan tehnologic, Digital Subscriber Line (DSL) rămâne cea mai răspândită tehnologie de acces de bandă largă din Europa, cu 94 de milioane de linii. Tehnologia FTTH (fibre-to-the-home) a crescut cu 40% în perioada iulie 2008 – iulie 2009, însă reprezintă în prezent doar 1,75% din numărul total de linii din Europa întrucât nu este disponibilă decât în câteva ţări: Letonia deţine proporţia cea mai mare de linii de fibră optică din totalul liniilor de bandă largă, urmată de Suedia, care deţine cele mai multe linii de fibră optică. Accesul de bandă largă bazat pe tehnologii mobile (care permit îndeosebi accesul la internetul mobil prin intermediul laptopurilor) înregistrează o creştere mai pronunţată în Austria (13,8%), Suedia (12,6%), Portugalia (10,8%) şi Irlanda (8,3%). Penetrarea serviciilor mobile de bandă largă în Europa se situează în prezent la 4,2%, ceea ce reprezintă o creştere de 54% din luna ianuarie 2009.

  Context

  Disponibilitatea internetului de bandă largă este un indicator-cheie al dezvoltării tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor (IP/08/1422). De două ori pe an, Comisia dă publicităţii rapoarte privind evoluţia pieţelor serviciilor de bandă largă în UE, rapoarte bazate pe date validate de statele membre (IP/08/1831).

  Pagini Utile

  • Raportul anual privind competitivitatea în domeniul comunicaţiilor electronice

    

   Raportul publicat astăzi este disponibil aici.

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii