Cale de navigare

Rezultatele primului sondaj privind planurile de vacanţă ale cetăţenilor europeni

20/03/2009

Peste 27.000 de cetăţeni, având vârsta de cel puţin 15 ani, aleşi în mod aleatoriu, au fost intervievaţi în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Este prima oară când Comisia Europeană a realizat un sondaj atât de amănunţit privind planurile de vacanţă, oferind un număr mare de informaţii utile pentru toate părţile interesate din domeniul turismului. Informaţiile sunt structurate din punct de vedere demografic şi geografic. Conform rezultatelor, cel puţin 50% dintre cetăţenii europeni pleacă, în fiecare an, în vacanţă. În mai mult de jumătate dintre statele membre, acest procent este chiar mai ridicat, iar aproape trei pătrimi dintre cetăţenii europeni călătoresc cel puţin o dată pe an.

  Vicepreşedintele Comisiei Europene, Günter Verheugen, responsabil cu portofoliul întreprinderilor şi industriei, a declarat: "Rezultatele acestui sondaj sunt foarte încurajatoare şi confirmă soliditatea industriei de turism europene. Sunt bucuros că cei mai mulţi dintre cetăţeni îşi pot permite o vacanţă şi pot savura o pauză meritată."

  Cele mai importante concluzii ale sondajului:

          Explorarea ţării de origine este tendinţa principală: În 2009, 48% dintre europeni intenţionează să-şi petreacă vacanţa în ţara lor, comparativ cu 43% anul trecut.

          Cei mai mulţi europeni îşi pot finanţa vacanţa: Aproximativ 4 din zece cetăţeni care intenţionează să plece în vacanţă în 2009 declară că au suficiente resurse financiare (41%). 40% dintre cei intervievaţi declară că trebuie să stabilească o serie de priorităţi privind cheltuielile, dar că, cu toate aceastea, îşi vor permite să plece în vacanţă. 11% dintre cei chestionaţi au declarat că au probleme financiare serioase care ar putea avea un impact negativ asupra planurilor lor de vacanţă.

          Calitatea este importantă: 33% dintre europeni acordă o importanţă mai mare calităţii în raport cu preţul.

          Majoritatea pleacă în vacanţă: Doar 19% dintre europeni sunt aproape siguri că nu vor călători în 2009, un procent semnificativ mai scăzut comparativ cu anul 2008 (32%).

          Oferte de ultim moment ("last-minute"): 28% dintre cetăţenii Uniunii Europene sunt încă nehotărâţi în ce priveşte durata şi destinaţia vacanţei lor.

          Călătorii individuale! Numărul celor care îşi organizează singuri vacanţele a crescut în 2009 până la 56%, foarte frecvent cu ajutorul internetului.

          Mai puţină aventură... Europenii preferă destinaţiile tradiţionale de vacanţă (54%), în timp ce 28% ar renunţa la "cărarea bătătorită" în favoarea unor noi destinaţii.

          Destinaţiile favorite sunt Spania, Italia, Franţa şi Grecia. Spania, care deja a fost cea mai populară destinaţie în 2008, a fost deja aleasă de 14% dintre europeni şi domină planurile de vacanţă pentru 2009. Este urmată îndeaproape de Italia (11,9%) şi Franţa (11,1%).

          De ce? 31% dintre cetăţenii UE indică specificul local ca principal factor în alegerea unei destinaţii. Alte argumente importante sunt bogăţia culturală (24%) şi posibilităţile de divertisment (15%).

          Şi vremea joacă un rol: jumătate dintre cetăţenii europeni îşi iau vacanţă în lunile iulie şi august. 42% spun că, dacă situaţia financiară nu le-ar permite să îşi realizeze toate proiectele de vacanţă, ar renunţa mai degrabă la vacanţa de iarnă. 23% declară că ar călători în extra-sezon pentru a economisi bani.

  Rezultatele acestui sondaj, precum şi alte studii efectuate în ţările terţe de către Comisia Europeană pentru Turism şi de către Organizaţia Mondială a Turismului, vor sta la baza unui studiu privind competitivitatea industriei europene a turismului. Comisia Europeană va prezenta propria ei evaluare tuturor părţilor interesate din domeniul turismului.

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii