Cale de navigare

Schimbările climatice: reuniunea de la Bangkok trebuie să contribuie decisiv la înaintarea pe calea realizării unui acord global ambiţios

25/09/2009

Astăzi, preşedinţia suedeză a UE şi Comisia Europeană au solicitat negociatorilor internaţionali să înainteze hotărât pe calea realizării unui acord global ambiţios cu privire la schimbările climatice în perspectiva apropiatei reuniuni privind clima la nivel mondial care începe la 28 septembrie, la Bangkok. Reuniunea de la Bangkok este penultima sesiune pregătitoare înainte de Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite privind clima, care va avea loc la Copenhaga, în luna decembrie, şi unde trebuie să se încheie acordul global.

  Comisarul pentru mediu, Stavros Dimas, a declarat: „Uniunea Europeană a prezentat un program cuprinzător în perspectiva acordului global ambiţios de care avem nevoie pentru evitarea unor schimbări climatice periculoase. În prezent, după doi ani de discuţii, a sosit momentul ca toate părţile participante să se angajeze deplin în pregătirea terenului pentru deciziile care trebuie luate la Copenhaga. La Bangkok trebuie să se înregistreze progrese hotărâtoare. Comisia Europeană a prezentat recent propuneri privind aspectele financiare, care sunt esenţiale în cadrul acestor negocieri. Aştept acum de la partenerii noştri atât din ţările dezvoltate, cât şi din ţările în curs de dezvoltare să insiste mult mai mult asupra necesităţii de a acţiona cât mai repede şi să abordeze problema schimbărilor climatice cu hotărâre, la masa discuţiilor.

  Ministrul suedez al mediului, Andreas Carlgren, a declarat: „UE îşi exprimă satisfacţia faţă de progresele înregistrate, de exemplu extinderea semnificativă de către noul guvern al Japoniei a obiectivului de reducere a emisiilor din ţara sa.Este necesar ca declaraţiile publice încurajatoare făcute recent de marile economii emergente privind limitarea creşterii emisiilor acestora să se transforme în acţiuni concrete şi, de asemenea, să fie abordate la masa negocierilor.Mesajul reuniunilor la nivel înalt ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi ale Grupului celor 20 trebuie să aibă impact şi să se reflecte în discuţiile care se vor purta la Bangkok.În calitatea noastră de lideri politici dorim să ajungem la o înţelegere, iar negocierile trebuie să pună accentul pe problemele de fond, precum şi să se concentreze asupra elementelor esenţiale.

  Procesul de la Copenhaga

  Negocierile în vederea pregătirii unui acord al Organizaţiei Naţiunilor Unite de abordare a problemei schimbărilor climatice după 2012, când încetează aplicarea dispoziţiilor esenţiale ale Protocolului de la Kyoto, trebuie să se încheie la Conferinţa de la Copenhaga care va avea loc în perioada 7-18 decembrie 2009.Sesiuni pregătitoare finale vor avea loc la Bangkok, în perioada 28 septembrie-9 octombrie, şi la Barcelona, în perioada 2-6 noiembrie.

  Poziţia UE

  UE pledează pentru un acord ambiţios şi cuprinzător care poate împiedica încălzirea globală să atingă nivelurile primejdioase prevăzute de oamenii de ştiinţă – mai mult de 2 oC peste temperatura din perioada preindustrială. Datele ştiinţifice arată că, pentru menţinerea temperaturii sub această limită, este necesar ca până în 2020 ţările industrializate să reducă emisiile de gaze cu efect de seră la 25-40% sub nivelurile din 1990, iar ţările în curs de dezvoltare să îşi limiteze creşterea rapidă a emisiilor la un nivel, în 2020, cu circa 15-30% sub nivelurile care s-ar înregistra dacă nu se iau măsuri. 

  UE s-a angajat necondiţionat ca până în 2020 să îşi reducă emisiile la un nivel cu cel puţin 20% sub nivelurile din 1990 şi implementează acest obiectiv prin  pachetul privind clima şi energia (IP/09/628). De asemenea, s-a angajat să realizeze o reducere a emisiilor de 30%, cu condiţia ca alte ţări industrializate să accepte realizarea unor reduceri comparabile, iar ţările în curs de dezvoltare mai avansate din punct de vedere economic să contribuie în mod corespunzător la încheierea unui acord global.

  La 10 septembrie, Comisia a propus un proiect global de suplimentare, la nivel internaţional, a fondurilor pentru sprijinirea ţărilor în curs de dezvoltare în vederea reducerii emisiilor şi a adaptării acestora la schimbările climatice (IP/09/1297). Consiliul European va avea astfel la dispoziţie o bază pentru adoptarea, la sfârşitul lunii octombrie, a poziţiei UE în ceea ce priveşte finanţarea.

  Conferinţe de presă UE

  Suedia, Comisia Europeană şi Spania vor participa la conferinţe de presă organizate la Bangkok astfel:

  - luni, 28 septembrie, la ora 12.00, ora locală

  - vineri, 9 octombrie, la ora 14.00, ora locală

  Conferinţele de presă pot fi urmărite la www.unfccc.int

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii