Cale de navigare

Lactate: Un grup la nivel înalt urmează să ia în discuţie evoluţia pe termen lung a sectorului laptelui şi produselor lactate

05/10/2009

Mariann Fischer Boel, comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, a informat astăzi miniştrii agriculturii că un Grup la nivel înalt (GNI) format din experţi în domeniul lactatelor se va reuni săptămâna viitoare pentru a discuta despre măsurile pe termen mediu şi lung ce trebuie luate în sectorul laptelui şi produselor lactate, ţinând cont de faptul că la 1 aprilie 2015 cotele de lapte vor dispărea. În cadrul unui prânz de lucru, comisarul a comunicat miniştrilor că GNI va examina oportunitatea instituirii de noi măsuri care să contribuie la stabilizarea pieţei şi a veniturilor producătorilor, reducând totodată volatilitatea preţurilor şi crescând gradul de transparenţă a pieţei. De asemenea, comisarul a informat miniştrii cu privire la cel mai recent pachet de propuneri elaborat de Comisie pentru a sprijini piaţa lactatelor şi la ultimele evoluţii ale pieţei, din care reiese că preţurile încep să îşi revină.

  „Constat cu satisfacţie că rezultatele măsurilor pe care le-am luat deja se concretizează prin efecte pozitive asupra preţurilor produselor lactate" a afirmat comisarul Fischer Boel. „Însă trebuie să privim şi mai departe.Iată de ce am sugerat luna trecută instituirea unui Grup la nivel înalt care să examineze efectele pe termen lung. Acest grup îşi va începe activitatea la 13 octombrie şi va constitui o bună ocazie ca experţii să studieze contextul în care va evolua sectorul lactatelor în viitor. Trebuie să încercăm să reducem volatilitatea pieţei, să îmbunătăţim transparenţa şi să discutăm despre modul în care se poate ameliora organizarea fermierilor. Între timp, vom continua să lucrăm pentru a găsi soluţii la problemele pe termen scurt cu care se confruntă fermierii din sectorul laptelui. În zilele următoare, vom autoriza statele membre să plătească fermierilor până la 15 000 de euro cu titlu de ajutor naţional. Sper ca peste două săptămâni Consiliul să îşi dea acordul formal în privinţa propunerii noastre de extindere a mecanismelor de siguranţă.”

  Grupul la nivel înalt

  GNI pentru sectorul lactatelor va fi prezidat de directorul general al Direcţiei agricultură şi dezvoltare rurală a Comisiei, Jean-Luc Demarty, şi va fi format din reprezentanţi ai statelor membre.Comisia intenţionează ca, la momentul oportun, să invite experţi şi părţi interesate care să contribuie la desfăşurarea lucrărilor GNI. De regulă, acesta se va întruni o dată pe lună şi va prezenta periodic rapoarte de activitate. Grupul este invitat să discute, printre altele, despre următoarele aspecte:

  -       relaţiile contractuale dintre producătorii de lapte şi fabricile de produse lactate, pentru a se găsi un mai bun echilibru între cererea şi oferta de pe piaţa lactatelor

  -       modalităţile de consolidare a capacităţii de negociere a producătorilor de lapte

  -       adecvarea instrumentelor de piaţă existente

  -       chestiuni ce ţin de transparenţă şi de transmiterea informaţiilor către consumatori, calitate, sănătate şi etichetarea produselor

  -       inovare şi cercetare în vederea competitivizării sectorului lactatelor

  -       o posibilă piaţă la termen în sectorul lactatelor

  Comisarul Fischer Boel a informat în detaliu miniştrii despre cel mai recent pachet de măsuri imediate, prezentat la 17 septembrie Parlamentului European şi având ca scop sprijinirea pieţei lactatelor. Se propune, de asemenea, ca sectorul produselor lactate să facă obiectul unei clauze de urgenţă, existentă deja pentru alte sectoare agricole, pentru a permite o reacţie mai rapidă la viitoare perturbări ale pieţei. În urma modificărilor aduse modului de funcţionare a schemelor de achiziţionare de cote de către statele membre, o cotă cumpărată şi stocată în rezerva naţională nu va mai fi considerată ca făcând parte din cota naţională atunci când se decide dacă trebuie plătită o suprataxă. Dacă se percepe o suprataxă, partea care corespunde cotei achiziţionate poate fi folosită de statele membre pentru restructurarea sectorului. Propunerile legislative de aplicare a acestor idei vor fi adoptate de Comisie în zilele următoare.

  Evoluţii recente pe piaţa produselor lactate

  Cele mai recente date indică faptul că preţurile se îmbunătăţesc nu numai pentru produsele lactate, ci şi pentru laptele brut cumpărat direct de la ferme. Preţul mediu al laptelui în iulie/august este estimat la 25-26 de cenţi/litru, iar informaţiile recente furnizate de cei mai importanţi procesatori europeni sugerează o creştere de încă 1-2 cenţi pentru livrările din septembrie/octombrie. Preţurile spot ale laptelui au crescut şi mai substanţial încă din iunie. Preţurile produselor eligibile pentru intervenţie (unt şi lapte praf degresat) au crescut cu 7-9% în decursul a trei luni şi în prezent se situează sensibil peste nivelul de intervenţie.

  Măsuri anterioare

  Comisia estimează că va mai cheltui în acest an încă 600 de milioane de euro pentru măsurile de piaţă. Propunerea Comisiei de a extinde perioada de intervenţie va fi supusă votului Consiliului la 19 octombrie. Se estimează că anul acesta, 70% din plăţile directe vor fi făcute cu 6 săptămâni mai devreme ca de obicei (începând cu 16 octombrie). Ca parte a reformei PAC din 2003, la plăţile directe către fermierii din sectorul lactatelor s-au adăugat 5 miliarde de euro pe an pentru a compensa reducerea preţurilor de intervenţie. O sumă suplimentară de 4,2 miliarde este disponibilă în cadrul bilanţului de sănătate şi al pachetului de redresare economică pentru a face faţă „noilor provocări”, inclusiv restructurarea sectorului produselor lactate, sumă care se adaugă la cea disponibilă deja în cadrul politicii de dezvoltare rurală. Comisia a consolidat programul „Lapte în şcoli” prin diversificarea gamei de produse şi prin extinderea categoriilor de vârstă a copiilor care beneficiază de acest program. De asemenea, Comisia a deschis o nouă rundă de măsuri promoţionale pentru produsele lactate. În prezent, Comisia elaborează un raport asupra lanţului aprovizionării în sectorul lactatelor, care vizează îmbunătăţirea gradului de transparenţă şi încearcă să stabilească dacă există probleme de natură concurenţială. Acest raport va fi publicat până la sfârşitul anului şi va fi dezbătut în cadrul GNI.

  Ultima actualizare: 17/11/2011  |Începutul paginii