Cale de navigare

Sistemele de plati: Comisia cere Romaniei sa continue imbunatatirea sistemului de control

14/11/2007

  Tip-Pozitii oficiale ale institutiilor europene
  Data14 noiembrie 2007
  SursaComisia Europeana
  DescriereAstazi, Comisia Europeana a apreciat progresul Romaniei in punerea la punct a sistemului de control necesar pentru platile din agricultura, dar i-a cerut sa continue imbunatatirea sistemelor sale informatice pentru a evita reducerea cu 25% a fondurilor alocate pentru platile catre fermieri.

  Romania a anuntat ca nu va efectua plati pe scara larga inainte de a se efectua controalele necesare. De asemenea, a introdus modulul de software pentru inregistrarea rezultatelor de la controalele rapide; modulul a fost verificat de un expert independent.

  Auditorul a descoperit insa probleme majore in functionarea modulului software care are rolul de a verifica efectuarea corecta a platilor. Din aceasta cauza s-a hotarat continuarea procedurii de aplicare a „mecanismului de salvgardare“, urmand a fi initiat printr-o decizie a Comisiei prevazuta pentru 20 decembrie. Cu toate acestea, pe 15 decembrie, autoritatile romane trebuie sa furnizeze acreditarea finala Agentiei de Plati pentru Agricultura (APIA).

  Aceasta acreditare ar trebui sa abordeze aceleasi aspecte. Daca autoritatile romane, bazandu-se pe un raport al corpului de experti independenti, pot demonstra, pana la 16 decembrie, ca problemele majore identificate au fost rezolvate, procedura ce rezulta in adoptarea mecanismului de salvgardare va fi oprita.

  Pentru mai multe informatii, accesati link-ul de mai jos.
  Link-uriDocumente
  CP Sisteme de plati pdf - 307 KB [307 KB]
  Ultima actualizare: 25/08/2011  |Începutul paginii