Cale de navigare

RAPID: Comisia Europeana sprijina Obiectivele de Dezvoltare Milenara cu ocazia Zilei Internationale pentru Eradicarea Saraciei

17/10/2007

  Data17 octombrie 2007
  SursaComisia Europeana
  DescriereComisia Europeana a marcat Ziua Internationala pentru Eradicarea Saraciei prin cofinantarea de dezbateri parlamentare pe tema Obiectivelor de Dezvoltare Milenara si publicarea unui barometru de opinie in ce priveste atitudinea cetatenilor din noile state membre referitoare la asistenta pentru dezvoltare.

  Comisia Europeana este devotata eradicarii saraciei ca una din principalele provocari pentru dezvoltare inclusa in Obiectivele de Dezvoltare Milenara (ODM). Seria de dezbateri parlamentare are scop cresterea gradului de constientizare in randul publicului asupra importantei ODM si a politicii de dezvoltare in general. Discutiile din parlamentele nationale, dintre membrii Parlamentului European, ONG-uri si PNUD se vor concentra pe contributia fiecaruia la construirea de parteneriate globale pentru dezvoltare.

  Dezbaterile au loc in toate capitalele noilor state membre (UE-12), in perioada 15-22 octombrie 2007, incepand cu Republica Ceha.

  Aceste dezbateri coincid cu publicarea unui Eurobarometru ce analizeaza perceptiile populatiei asupra asistentei pentru dezvoltare. Peste 11,000 de cetateni, din toate cele 12 noi state membre UE, au fost intervievati direct in luna iunie 2007 in acest scop.

  Rezultatele arata ca populatia pare sa relationeze pozitiv aderarea la UE cu furnizarea de asistenta tarilor in curs de dezvoltare. Majoritatea cetatenilor identifica in mod corect Uniunea ca principal furnizor de asistenta si eradicarea saraciei ca principal obiectiv de dezvoltare. UE este perceputa ca mai bine plasata pentru furnizarea asistentei decat statele membre, luate individual.


  In ciuda acestor perceptii, cetatenii din UE-12 au un nivel relativ scazut de cunoastere a politicii de dezvoltare a UE sau a ODM-urilor. Mai mult de doua treimi dintre cei intervievati au declarat ca nu au vazut sau auzit campanii de promovare a asistentei UE pentru dezvoltare orientata catre tarile sarace din afara Uniunii. Studiul arata inca o data necesitatea de a informa mai mult asupra asistentei UE pentru dezvoltare.


  Mai multe informatii pot fi gasite in urmatoarele pagini de internet:
  Eurobarometru : http://ec.europa.eu/public_opinion/index_en.htm
  DG Dezvoltare: http://ec.europa.eu/development/index_en.cfm
  Zilele Europene pentru Dezvoltare: http://www.eudevdays.eu
  UE-12-PNUD: http://europeandcis.undp.org/mdgdebates
  Link-uriDocumente
  RAPID: Comisia Europeana sprijina Obiectivele de Dezvoltare Milenara (RO_EN) pdf - 134 KB [134 KB] English (en)
  Ultima actualizare: 25/08/2011  |Începutul paginii