Cale de navigare

RAPID: Reforma PAC - reforma sectorului vitivinicol va contribui la recastigarea de catre Europa a cotei de piata pierdute

05/07/2007

  Tip-Serverul EUROPA - stiri UE
  Data5 iulie 2007
  SursaComisia Europeana
  DescriereComisia Europeana a adoptat astazi propuneri pentru o reforma la scara larga a organizarii comune a pietei vitivinicole, ca urmare a discutiilor purtate de peste un an cu toate partile pe tema ideilor lansate in comunicarea din iunie 2006.

  Obiectivele reformei sunt sporirea competitivitatii producatorilor din Uniunea Europeana, recastigarea pietelor, echilibrarea cererii si a ofertei, simplificarea normelor, pastrarea celor mai bune traditii ale productiei de vin in Uniunea Europeana, consolidarea structurii sociale a zonelor rurale si respectarea mediului.

  Un aspect esential al reformei este utilizarea mai eficienta a bugetului (1,3 miliarde de euro), care va ramane la nivelul actual.

  Conform propunerilor, toate masurile ineficiente de sprijinire a pietei - diverse ajutoare pentru distilare, ajutorul pentru depozitarea privata, restituirile la export – ar fi eliminate din prima zi.

  Se va interzice, de asemenea, adaugarea de zahar pentru imbogatirea vinului – saptalizare, precum si ajutorul pentru mustul pentru imbogatire, introdus pentru a compensa pretul mai ridicat decat cel al saptalizarii.

  Distilarea de criza se va inlocui cu doua masuri de gestionare a crizei, finantate din pachetele financiare nationale.

  Se prevad fonduri mult mai substantiale pentru promovarea vinului produs in Uniunea Europeana, in special pe pietele din tarile terte.

  Pentru o perioada de tranzitie de cinci ani, se vor mentine restrictiile de plantare, iar producatorii necompetitivi vor avea posibilitatea de a parasi sectorul cu un ajutor financiar atractiv.

  Acesta este un comunicat de presa din baza de documente de informare publica RAPID a Uniunii Europene. Pentru a citi textul complet al comunicatului de presa, va rugam sa accesati linkul de mai jos.
  Link-uriLink-uri externe
  RAPID: Reforma PAC - reforma sectorului vitivinicol va contribui la recastigarea de catre Europa a cotei de piata pierdute
  Ultima actualizare: 25/08/2011  |Începutul paginii